28-10-2021

NIKON ПУБЛИКУВА NX TETHER И NX MOBILEAIR В ПОМОЩ НА РАБОТАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОТОГРАФИ

Амстердам, Нидерландия, 28 октомври 2021 г.: Nikon има удоволствието да обяви излизането на NX MobileAir – приложение за смартфон, което автоматично прехвърля изображения, заснети с цифрови фотоапарати на Nikon, към FTP (File Transfer Protocol) сървър, без да се използва компютър. Също така обявява излизането на своя NX Tether – лесен за използване софтуер за свързано снимане* за цифрови фотоапарати на Nikon, който позволява регулиране на настройките на фотоапарата от компютъра и поддържа отдалечено снимане.

NX MobileAir

NX Tether

NX MobileAir е приложение за смартфон, което ефективно осигурява високоскоростно предаване на изображения и надеждност, каквито са необходими на професионалните фотографи на мястото на снимане. Чрез свързване на цифров фотоапарат на Nikon със смартфон с помощта на USB кабел изображенията могат автоматично да се прехвърлят към смарт устройство с добавена информация за метаданни IPTC (International Press Telecommunications Council) в момента на заснемане на изображението.

Работният процес от заснемане до предаване се ускорява чрез подпомагане на прехвърлянето на изображения към FTP сървър, предварително регистриран в приложението. Освен това потребителите могат да превключват между автоматично и ръчно прехвърляне в зависимост от ситуацията, да избират ръчно изображения за редактиране и прехвърляне, да прехвърлят гласови бележки заедно с изображения към смарт устройство и да редактират информацията за IPTC, докато възпроизвеждат бележките.

Приложението поддържа и прехвърляне към FTP сървър на изображения, съхранявани в смарт устройства, или изображения, заснети с цифрови фотоапарати, които не са на Nikon. Дори в ситуации, при които носенето на компютър е забранено или разполагането му някъде е трудно, потребителите могат лесно да редактират от своите смарт устройства, което подобрява ефективността на работата.

NX Tether е компютърен софтуер, който позволява на фотографите да свързват фотоапарата си Nikon към компютър, USB, безжично или чрез кабелна LAN. Тъй като потребителският интерфейс има опростено и единно оформление за основните функции, необходими за свързано снимане, настройките на фотоапарата могат да бъдат коригирани с минимални усилия. Операционният панел може да бъде минимизиран, което позволява изображенията да се гледат с по-малко разсейване.

Освен това той уведомява звуково и визуално потребителите за проблеми, като например грешки при предаването. Това позволява на фотографите да се концентрират върху снимането с по-малко притеснения дори когато работят далеч от компютъра. Софтуерът работи безпроблемно с NX Studio на Nikon, както и с инструменти за редактиране и обработка на трети страни, включително Lightroom, Photoshop и CaptureOne, за реализиране на плавен работен процес на свързано снимане.

Софтуерът NX Tether може да бъде изтеглен от Центъра за изтегляния на Nikon.
Приложението NX MobileAir ще бъде налично в Европа в Google Play и App Store през 2022 г.

Днес в 19:00 ч. кратко пряко предаване в YouTube канала на Nikon Europe ще включва разговор на живо с въпроси и отговори за излизането на най-новия фирмен продукт Z 9.

Заедно с това Nikon ще отпразнува цялата своя система серия Z заедно с флагмана Z 9, който излиза на 28 октомври, с безплатно виртуално събитие следващата седмица. Марката ще бъде домакин на събитието #NikonDays на 5 ноември, което ще предложи възможност да се надникне зад завесата на продукта чрез сесии и майсторски класове с участието на вдъхновяващи фотографи и експерти на Nikon. Препоръчваме на гостите да се регистрират отрано на следния адрес: https://nikondays.nikoneurope.com

Основни характеристики на NX MobileAir

• Поддържа ръчно прехвърляне към смарт устройство при избор на определени изображения.
• Броят на албумите, които могат да бъдат създадени, е неограничен.
• Надеждно и високоскоростно прехвърляне на изображения е възможно чрез USB кабелна връзка без регулиране на настройките от фотоапарата**.
• Поддържа 5G стандарта за високоскоростни мобилни мрежи.
• Предлага настройки, предназначени за предотвратяване на неправилни операции, като например заключване на екрана по време на работа и дезактивиране на спящия режим/автоматично заключване на смарт устройство, както и функция за повторно изпращане в случай на грешка при импортиране.
• IPTC метаданните и настройките за качване в FTP могат да бъдат зададени за отделни албуми.
• Осигурява показване на състоянието на обработка по време на прехвърляне към FTP.
• Предварително зададените настройки на IPTC, създадени в компютър, могат да бъдат импортирани, а предварително зададените настройки на IPTC, създадени в приложението, могат да бъдат експортирани.

Основни характеристики на NX Tether

• Предлага се за изтегляне и използване безплатно.
• Предоставя същите икони за работа, които се използват в интерфейсите на цифровите фотоапарати на Nikon, което подпомага интуитивната работа.
• Поддържа функция за звуково и визуално уведомяване на потребителите за проблеми при предаването.

Моля, вижте страницата за изтегляне тук за версии на софтуера, поддържани операционни системи (OS) и съвместимост с фотоапарата .

Техническите характеристики, дизайнът, името на продукта и аксесоарите, включени в комплекта, може да се различават в зависимост от държавата или региона. Техническите характеристики и оборудването могат да бъдат променяни без уведомяване или поемане на задължение от страна на производителя.

* Процесът на свързване на фотоапарата към компютъра или таблета и потвърждаване на изображенията в реално време на екрана в момента на заснемането им.
** Само при свързване към смарт устройство, съвместимо с Android. Необходимо е да промените настройката на менюто за мрежа, когато се свързвате с iPhone.

Накратко за Nikon

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи и системни аксесоари – стои над 100-годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики.

Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. Оборудването, предлагано от компанията, което е носител на многобройни награди, дава възможност на фотографите и видеографите да реализират своята креативна визия на най-високо ниво.

Като доверен партньор с визия за бъдещето, тя обединява създателите на съдържание на всички нива чрез своята ангажирана общност, ненадминат технически опит и достъп до образователни ресурси, чрез инициативи като Nikon School.