14-04-2022

NIKON ПУСКА НОВ ФЪРМУЕР ЗА СЕРИЯ Z И КАРТА С ПАМЕТ С ВИСОК КАПАЦИТЕТ

Амстердам, Нидерландия, 14 април 2022 г.: Днес Nikon обявява излизането на нов фърмуер за флагманския безогледален фотоапарат Z 9 и безогледалните фотоапарати Z 7II и Z 6II. Фърмуерът версия 2.0 за Z 9 създава възможност за множество високопроизводителни обновления, които запазват лидерското място на фотоапарата в неговия клас за снимки и видео. Фърмуерът версия 1.4 за Z 6II и Z 7II подобрява фокусирането за снимки и видео. Освен това днес Nikon пуска своякарта с памет CFexpress 660 GB (тип B), която лесно побира видеозаписите с висока разделителна способност на Z 9 и се справя с феноменалните скорости при серия от снимки.

За тези, които снимат видео клипове, фърмуер версия 2.0 за Z 9 предлага сериозни подобрения. Видеографите ще могат да записват RAW 8.3K/60p видео във фотоапарата и невероятно ясни 4K/60p Ultra HD видео клипове със супердискретизация от 8K. 12-битов запис във фотоапарата ще бъде възможен с ProRes RAW HQ (до 4K/60p) или новия N-RAW формат на Nikon (до 8K/60p и 4K/120p). Други нови функционалности, които отговарят на изискванията на професионалистите, снимащи със Z 9, включват дисплей на вълновия анализ, индикатор за червена рамка REC и персонализирано i-меню за удобно показване на видео настройките по време на снимане.

Фърмуерът 2.0 за Z 9 предлага съществени подобрения и за фотографите. След актуализацията настройките на АФ могат да бъдат персонализирани с помощта на до 20 избираеми шаблона за АФ с широка зона и може да се активира по-висока честота на опресняване (до 120 кадъра/сек) за яркия (3000-нитов) електронен дисплей във визьора. Другите нови функции включват предварително снимане и възможност за извикване на позиции за фокусиране с помощта на множество бутони на фотоапарата.

За фотоапаратите Z 6II и Z 7II фърмуерът версия 1.4 прецизира алгоритъма за АФ с автоматична зона за подобрено фокусиране върху обекти на преден план, разположени в центъра на кадъра. Освен това поддръжката на линейно ръчно фокусиране позволява на видеографите да възпроизвеждат разстоянието на изтегляне на фокуса от точки A до B с изключителна точност. И двата фотоапарата ще станат съвместими с дистанционното управление за Bluetooth ML-L7 на Nikon.

И накрая, новата карта с памет 660 GB на Nikon (тип B), чието излизане също обявяваме днес, е карта с голям капацитет, съвместима със Z 9. Създадена да отговори на изискванията за непрекъснато високоскоростно снимане и запис на видео над 8K с висока кадрова честота, тя постига скорост на четене до 1700 MB/s и скорост на запис до 1500 MB/s.

Фърмуер версия 2.0 за Z 9 – наличен в Центъра за изтегляния на Nikon на 20-04-22

8.3K/60p видео във фотоапарата: записвайте във фотоапарата RAW 8.3K видео с изключително плавните 60p. Снимайте в N-RAW, за да записвате видео с ултрависока разделителна способност 8.3K (8256 × 4644), като използвате цялата ширина на сензора на Z 9.
4K UHD супердискретизация от 8K: записвайте невероятно ясни 4K/60p Ultra HD видео клипове със супердискретизация от 8K.¹
12-битов RAW във фотоапарата: с ProRes RAW HQ (до 4K/60p) или новия формат N-RAW на Nikon (до 8K/60p и 4K/120p).
Дисплей на вълновия анализ: потвърждавайте сложни експозиции с един поглед, независимо дали снимате в N-Log, или RAW.
Персонализирано i-меню: извеждайте едновременно основните видео настройки на монитора. Потвърждавайте разделителната способност и кадровата честота през горния екран на фотоапарата. 
Индикатор за червена рамка REC: при натискане на бутона за видео запис на монитора се появява червена рамка REC.
8K неподвижни кадри: извличайте последователни неподвижни кадри с висока разделителна способност от до 10-секундни 8K видео клипове.
До 20 избираеми шаблона за АФ с широка зона: запазете фокуса върху действието и избягвайте неподвижни прегради, като тенис мрежи или препятствия за бягане.
EVF – честота на опресняване до 120 кадъра/сек: за яркия (3000-нитов) дисплей на електронния визьор на фотоапарата. Идеално при снимане на бързодвижещи се обекти, като например състезателни коли.
Извличане на фокуса: задавайте позиции за фокусиране на няколко бутона на фотоапарата – всеки бутон може да извика отделна или същата позиция за фокусиране.
Предварително снимане: записвайте изображения до секунда, преди да натиснете докрай бутона за освобождаване на затвора. Задавайте продължителност на серия от снимки след освобождаване на затвора до 4 секунди.

И не само това! За пълен списък с актуализации на фърмуера версия 2.0 посетете Центъра за изтегляния на Nikon.

Фърмуер версия 1.4 за Z 7II и Z 6II – наличен в Центъра за изтегляния на Nikon (Z 7II/Z 6II) на 20-04-22

Подобрен АФ с автоматична зона: по-добро откриване и фокусиране върху обекти на преден план в центъра на кадъра.
Поддръжка на линейно ръчно фокусиране: видеографите могат точно да възпроизведат разстоянието на изтегляне на фокуса от точки A до B.
Съвместимост с дистанционното управление за Bluetooth ML-L7 на Nikon: позволява управление на основни функции на фотоапарата при снимане от разстояние. Разполага с отделни бутони за освобождаване на затвора и запис на видео.

Посетете Центъра за изтегляния на Nikon, за да изтеглите фърмуера версия 1.4 за Z 7II и фърмуера версия 1.4 за Z 6II.

¹ Можете да записвате 4K UHD видео клипове със супердискретизация от 8K в базирани на FX видео формати от [4128×2322 60p/50p] или [3840×2160/60p/50p].

Накратко за Nikon

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи, системни аксесоари и оптика за спорт и отдих – стои над 100-годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики.

Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. Фотографското оборудване, предлагано от компанията, което е носител на многобройни награди, дава възможност на фотографите и видеографите да реализират своята креативна визия на най-високо ниво. Многократно награждаваната оптика за спорт и отдих приближава света до вас за различните ваши занимания – от наблюдение на птици и звезди до театрални постановки, голф и пътешествия.

Като доверен партньор с визия за бъдещето Nikon обединява създателите на съдържание на всички нива чрез своята ангажирана общност, ненадминат технически опит и достъп до образователни ресурси чрез инициативи като Nikon School.