29-06-2021

NIKON ПРЕДСТАВЯ БЕЗОГЛЕДАЛНИЯ ФОТОАПАРАТ NIKON Z fc

Уникалният Z fc на Nikon съчетава емблематичен дизайн с иновациите на серия Z

Уловете вашите емблематични моменти

Амстердам, Нидерландия, 29 юни 2021 г.: Днес Nikon представя безогледалния фотоапарат Z fc с формат DX на Nikon – първият от серията Z, който има „наследствен“ дизайн, като същевременно поддържа усъвършенствани функции. Външният вид на Z fc на Nikon е вдъхновен от емблематичния SLR филмов фотоапарат Nikon FM2, излязъл на пазара през 1982 г. – продукт от решаващо значение в историята на Nikon. Наред със самия фотоапарат Nikon пуска два нови комплекта с обективи, които допълват неговия наследствен стил: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR сребристо издание и NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE).

Компактното и леко тяло на Z fc на Nikon го прави леснопреносим, но независимо от това фотоапаратът предлага превъзходна функционалност и способност за предаване на изображения, което го прави лесен за работа както за опитни, така и за нови потребители на безогледални фотоапарати.

Основните характеристики на Z fc на Nikon включват:

Дизайн, вдъхновен от легендарен фотоапарат
Тук емоцията е в детайлите. Дизайнът на пентапризмата и балансът между черни и сребристи елементи по тялото на Z fc на Nikon напомнят за FM2, а така също и кръглият окуляр за електронния визьор (EVF), дизайнът на дисковете за управление и гравираното лого на Nikon от периода 1970 – 1980. Същевременно надеждната здравина е постигната чрез използване на магнезиева сплав.

Опростена работа и творческо изразяване
В горната част на тялото на фотоапарата Z fc на Nikon има три диска за управление и прозорче, което показва диафрагмата. Дисковете управляват скоростта на затвора, компенсацията на експозицията и ISO чувствителността, като дават възможност за промяна на настройките с проста операция. Освен това бутонът i и менюто i, които позволяват на потребителите бързо да регулират различни настройки с натискане на бутон, могат да бъдат персонализирани въз основа на индивидуалните предпочитания на потребителя за снимане.

За първи път фотоапарат от серия Z на Nikon поддържа компенсация на експозицията по време на автоматичен режим, което позволява на потребителите на Z fc на Nikon да постигнат желаното изразяване чрез увеличаване на яркостта, подобряване на силуети и др. Фотоапаратът разполага и с 20 опции за Creative Picture Control (Креативен Picture Control), които помагат за техния уникален начин на изразяване. Чрез избиране на теми с различни параметри, като например нюанс, тониране и наситеност, потребителите могат да изразяват разнообразни настроения, както и да коригират ефекти по свой вкус.

Подобрени възможности за фокусиране и снимане от различен ъгъл
Z fc на Nikon поддържа АФ с детекция на очи и АФ с детекция на животни при снимане на неподвижни изображения и видеоклипове – функции, въведени за първи път при фотоапаратите Nikon Z 7II и Nikon Z 6II. Поддържа се режимът за избор на АФ зона – АФ с широка зона (L) – който допълнително подобрява ясното улавяне на очите и лицата чрез ограничаване на зоната за фокусиране. Също така може да се постигне непрекъснато фокусиране на очите на съответния обект, когато в кадъра има няколко души, или проследяване на очите на домашен любимец, който се движи.

Заснемането на ясни снимки и видеоклипове в тъмна обстановка е възможно чрез покриване на широк стандартен диапазон на ISO чувствителност от 100 до 51 200*. Освен това внедряването за първи път на дисплей с променлив ъгъл при фотоапарат от серия Z позволява вертикално снимане отдолу или отгоре. Когато дисплеят се завърти напред, фотоапаратът автоматично превключва в режим на автопортрет, което позволява плавно заснемане на селфи с докосване.

Повече възможности за свързаност чрез SnapBridge версия 2.8
Приложението SnapBridge може да се използва за прехвърляне на снимки и видеоклипове, записани с фотоапарата, към смарт устройство**, което улеснява потребителите да ги споделят в социалните мрежи. Чрез приложението можете да получите и най-новия фърмуер за фотоапарата.

Snapbridge версия 2.8 има нов потребителски интерфейс, който поддържа два автоматични режима на свързване: foreground (приоритетен) и background (фонов). Режимът foreground (приоритетен) се свързва с фотоапарата само когато приложението е активирано, което намалява изтощаването на батерията. Режимът background (фонов) разполага с постоянна връзка за автоматично прехвърляне на изображения дори когато приложението не е активирано.

Допълнителни функции на фотоапарата
Естествен изглед с минимална аберация се постига с електронния визьор, който използва органичен EL панел. Запис на видео, който поддържа 4K UHD без изрязване, като се използва зона на изображението във визьора за филми, базирани на формат DX. Поддържа постоянен АФ (AF-F), който е специално за видеозапис. Заснемането на видеоклипове на забавен кадър е лесно и става само чрез избиране на размер на изображението и кадрова честота. Поддържа софтуера Webcam Utility, който позволява на Z fc на Nikon да се използва като уеб камера. Продуктовият пакет и придружаващата лента за носене на фотоапарата съответстват на стила на наследствения дизайн на Z fc на Nikon. Поддържа USB захранване при включен фотоапарат, както и зареждане през USB

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR сребристо издание и NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE)

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR сребристо издание е стандартен вариообектив, базиран на NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR, със сребрист външен дизайн, за да е в тон с Z fc на Nikon. Обективът е компактен и лек, с обща дължина приблиз. 32 мм и общо тегло приблиз. 135 гр. Той е удобен за носене навсякъде, като същевременно осигурява висока разделителна способност в целия диапазон на увеличение. NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR сребристо издание може да се използва за различни ежедневни сцени – от пейзажи и спонтанни снимки до портретни фотографии.

NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) е компактен и лек обектив, идеален за портрети и натюрморти, който предлага характерното за фиксираните обективи гладко боке. Той се отличава с наследствен дизайн, вдъхновен от класическите обективи NIKKOR от времето на появата на FM2. Благодарение на същото покритие като това на Z fc на Nikon, NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) е в тон с класическата естетика на фотоапарата.

* Може да се разширява до ISO 204 800. Максималната стандартна чувствителност за видеозапис е ISO 25 600.
** Могат да се използват устройства iPhone®, iPad®, iPod touch® и Android™, на които е инсталирано приложението SnapBridge. Приложението SnapBridge може да бъде изтеглено безплатно от App Store® и Google Play™. За повече информация вижте уебсайта на Nikon.

• Apple®, App Store®, логотипите на Apple, iPhone®, iPad® и iPod touch® са търговски марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и/или други държави.
• Търговската марка iPhone се използва по лиценз на Aiphone Co., Ltd.
• Android™ и Google Play™ са търговски марки на Google LLC.
• Другите търговски марки и търговски наименования са собственост на съответните си притежатели.

Накратко за Nikon

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи и системни аксесоари – стои над 100-годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики.

Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. Оборудването, предлагано от компанията, което е носител на многобройни награди, дава възможност на фотографите и видеографите да реализират своята креативна визия на най-високо ниво.

Като доверен партньор с визия за бъдещето, тя обединява създателите на съдържание на всички нива чрез своята ангажирана общност, ненадминат технически опит и достъп до образователни ресурси, чрез инициативи като Nikon School.