30-05-2018

Поглед към тенденциите в сватбената фотография за 2018 г.

Nikon публикува каталог за сватбена фотография, в който най-добрите фотографи и влиятелни личности в Европа представят своите прогнози за тенденциите в тази сфера

Амстердам, Нидерландия, 30 май 2018 г.: След създаването на Европейския сватбен колектив на Nikon през 2017 г. Nikon представя неговия първи каталог за сватбена фотография – илюстриран наръчник за класически, съвременни и зараждащи се тенденции – според прогнозите на екипа на Nikon от най-добрите сватбени фотографи и влиятелни личности в Европа.

Вдъхновени от собствените си портфолиа и въз основа на целия си дългогодишен опит, членовете на Колектива прогнозираха три нови тенденции в сватбената фотография за 2018 г., които според тях ще стават все по-видими през следващите години. Макар че снимането по време на „златния час“ и в „режисиран стил“ ще останат вечна класика, Колективът предполага, че през този и следващите сезони все повече ще преобладават три ключови тенденции.

„Моден стил“, Рос Харви, заснета с D750 и AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

„Простота“ Надя Мели, заснета с D750 и AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Моден стил

Колективът прогнозира, че повече младоженски двойки ще внасят по-строг стил в снимките си, вдъхновени от дизайните на сватбени рокли във висшата мода. Както модната рокля, която носи, булката ще предпочете снимките й да изглеждат също толкова „модно“, като се дистанцира от популярните в миналото по-традиционни и режисирани снимки.

Простота

Фокусирането върху прекалено много детайли и претрупването със сватбени реквизити прави стила на някои снимки пресилен и Колективът очаква това да доведе до пълно „изчистване“ на тази тенденция. През 2018 г. Колективът прогнозира, че някои сватбени двойки ще се фокусират върху връщането към същността с акцент върху вечните снимки, които подчертават и излъчват простота, чистота и сдържаност.

Само за професионалисти

В епохата, в която социалните медии са проникнали във всички аспекти на ежедневието ни, Колективът вече среща младоженски двойки, които молят гостите си да не снимат и споделят по време на сватбената им церемония. В тази връзка те прогнозират още по-голямо доверие в професионалните сватбени фотографи, което ще им позволи лесно да заснемат всеки момент и емоция по-естествено, тъй като гостите ще отдават цялото си внимание, без да се раздвояват.

„Само за професионалисти“, Клое Лапесони, заснета с D750 и AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

„Простота“, Симона Смръчкова и Камил Салиба, заснета с D750 и AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G

Каталогът на Европейския сватбен колектив на Nikon е илюстриран с ефектни снимки от реални сватби, всички до една заснети с фотоапарати на Nikon и обективи NIKKOR. В допълнение към представените бъдещи тенденции Колективът също така е споделил предпочитаните от него класически и съвременни тенденции, които е видял от клиентите си, включително „творческо използване на светкавица“, „контрастна светлина“ и „репортажен стил“.

Снимките са съчетани и с практически съвети и препоръки за начинаещи и доказани сватбени фотографи за това как да пресъздадат изобразените стилове.

Коментирайки участието си в създаването на Каталога на Европейския сватбен колектив на Nikon, френската сватбена фотографка Клое Лапесони (Chloé Lapeyssonnie) каза: „Присъствала съм на стотици сватби през годините и съм била свидетел на това как сватбената фотография продължава да се развива пред очите ми. Надявам се, че тенденциите, които идентифицирахме с Nikon, ще вдъхновят фотографите да продължават да поставят нови предизвикателства пред себе си и да търсят нови подходи на снимане, а така също ще покажат на начинаещите фотографи по колко много различни начини могат да заснемат сватба. За мен беше удоволствие да работя в екип с другите фотографи и влиятелни личности на Nikon и да обединим опита и знанията си.“

Каталогът е достъпен онлайн в уеб сайта на Nikon Europe: каталог за сватбена фотография, а повече информация относно Европейския сватбен колектив на Nikon можете да прочетете тук.

Оборудване на Nikon, представено в каталога:

Тела на фотоапарати
• D850
• D750

Обективи
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED
• AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Светкавица
• Светкавица Speedlight SB-700