12-01-2018

Посланикът на Nikon Джоел Марклунд документира животите на саамите в Швеция

Коренната и пренебрегвана общност на Швеция е поставена на фокус чрез въздействаща поредица портрети

Коренната и пренебрегвана общност на Швеция е поставена на фокус чрез въздействаща поредица портрети

Амстердам, Нидерландия, 12 януари 2018 г. – Европейският посланик на Nikon Джоел Марклунд (Joel Marklund) завърши уникален проект, представящ саамската общност в Швеция – една важна за него тема. Джоел използва своя D5 и обективите NIKKOR, за да разчупи стереотипите, с които според него са свързвани саамите, като ни покаже ежедневието им чрез поредица от портрети със съкровени моменти.

Традиционно саамите обитават територия, позната като Лапландия (Sбpmi), която пресича северните части на Норвегия, Швеция, Финландия и Колския полуостров (Русия). Въпреки че са разделени от официалните граници на четирите държави, саамите съществуват като една група, обединена от културни и езикови връзки и обща идентичност. Джоел иска да представи истинската същност на тази общност и да ни накара да погледнем отвъд повърхностните разбирания за „живеещи в планините пастири на елени“.

„Най-интересните истории невинаги са свързани с най-екзотичните или най-отдалечените места, коментира Марклунд.Бях решен да представя нещо, в което вярвам и което е наистина важно за мен. Историята на саамите не е от най-популярните и тъй като израснах в Буден близо до мястото, където живееха някои от техните общности, чувствах, че е мой дълг да я разкажа заради всичко, което сме им причинили.“

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

За да документира как живеят днес саамите в Швеция, Джоел прекарва шест седмици с общността и опознава дванадесет нейни представители – от певци и танцьори до занаятчии, изработващи барабани, и студенти, – за да разкаже историите им. По време на проекта той използва D5 с обективите AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G и AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Изображенията на Джоел представят саамите както в традиционните им среда и облекло, наречено „гакти“, така и в работното им ежедневие, което е свързано в по-голяма степен с останалата част от обществото. Този културен контраст се вижда в цялата поредица.

Например Джоел се запознава с Марика Ренхувуд (Marika Renhuvud), докато тя помага на семейството си в кланицата за елени, и след като я снима няколко дни, разбира, че тя учи в Балетната академия в Стокхолм.

Междувременно Джоел ни представя Максида Марак (Maxida Marak), която израства в Стокхолм, преди да заживее в традиционна саамска общност, и след това се връща в града, за да стане известна певица. Друга история пък проследява Мерете Кумунен (Merethe Kuhmunen), студентка, която иска да популяризира правата на ЛГБТ в Лапландия.

Можете да прочетете всички истории на уебсайта тук.

В заключение Марклунд казва: „Трябваше да отдам дължимото на тези хора, затова бе изключително важно да имам подходящото оборудване. Обективите AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G и AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II са идеални за фоторепортажи, а AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G се справи фантастично при снимането в условия на слаба светлина.

Този проект наистина ме научи на много – не само като фотожурналист, но и като швед. Възможността да снимам в родината си и да опозная саамската общност промени живота ми и съм много благодарен, че Nikon ми даде този шанс.“

Програма за европейски посланици на Nikon

В програмата за европейски посланици на Nikon участват талантливи и влиятелни визуални творци, които използват най-модерните технологии в индустрията и следват социалните тенденции, за да представят настоящето. Джоел е световнопризнат спортен фотограф и фотожурналист. Поради тази причина Nikon отправя предизвикателство към него, като му дава възможност да осъществи мечтания си фотографски проект.

За повече информация относно проектите на Джоел посетете страницата му Специален проект.

Комплектът

За проекта си Джоел използва следното оборудване:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

За Джоел

Джоел Марклунд е известен фотограф, който специализира в областта на спортната фотография. Базиран в Стокхолм, в момента той е главен фотограф на най-голямата спортна фотографска агенция в Швеция, Bildbyrеn. Джоел е работил в над 45 различни държави и е отразявал множество световни форуми, включително пет Олимпийски игри. Изображенията му са представяни по целия свят и са спечелили редица награди. Сред тях са международните отличия „Снимка на годината“, „Най-доброто от фотожурналистиката“ на NPPA и шведските награди „Снимка на годината“.

Всички изображения са собственост на Джоел Марклунд.

За повече информация относно програмата за европейски посланици на Nikon посетете www.europe-nikon.com