04-10-2017

Животът на улицата през обектив

Nikon представя нова фотопоредица за Барселона, за да вдъхнови уличните фотографи любители

Амстердам, Нидерландия, 4 октомври 2017 г. – Днес Nikon представя изключителна фотопоредица, плод на предизвикателството, което компанията отправи към испанския фотограф Ибай Асеведо (Ibai Acevedo) – да заснеме в един ден пет различни места в родния си град Барселона с помощта на пет фиксирани обектива NIKKOR.

Градският ландшафт на Барселона е уникално съчетание от красиви плажове, модернистична архитектура и готическо минало. Фотопоредицата включва впечатляващи изображения на Барселонета, Саграда Фамилия, Ла Рамбла, Готическия квартал и Тибидабо. Всяко от тях е заснето със специално подбран фиксиран обектив, за да се демонстрира как уличната фотография може да се превърне от обикновена в изключителна.

Ибай Асеведо: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Ибай Асеведо: Nikon D750, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G

Ибай снима поредицата от изображения с Nikon D750 и следните фиксирани обективи NIKKOR:
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED: С широкия си ъгъл и малката дълбочина на рязкост този обектив е идеалният избор за заснемане на прочутия плаж в Барселона. Обективът дава възможност на Ибай да улови обстановката и атмосферата на Барселонета без изкривяване, като осигурява острота дори при ярка светлина.
- AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G: Обективът се отличава с това, че дава възможност за едновременно снимане с малка дълбочина на рязкост и широки ъгли, като също така е ефективен при слаба светлина. Това се вижда добре в снимката на Ибай, в която известната забележителност Саграда Фамилия се отразява в близкото езеро – изображение, което може да бъде сбъркано с картина.
- AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G: Този обектив е идеален за заснемането на красив кадър в морето от хора, заливащо Ла Рамбла. Диафрагмата на обектива осигурява отлична дълбочина на рязкост, предлагайки блестяща текстура с размазване в задната част на изображението.
- AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G: Този обектив е идеален за заснемане на изключително детайлни портрети. Той позволява ефект на плавно боке, който привлича вниманието на наблюдателя. В Готическия квартал тези негови свойства са подложени на изпитание.
- AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G: С възможностите си за снимане при слаба светлина този обектив лесно се приспособява към променливи светлинни условия. Това го прави оптималното средство за заснемане както на църквата, така и на залеза над Тибидабо.

Ето как Ибай Асеведо коментира преживяването си: „За мен уличната фотография означава да поемеш риск и да се опиташ да заснемеш нещо необичайно или преходно. Постоянно държа очите си отворени на четири и винаги се старая да се възползвам от всяка възможност, която може да изникне. Наистина е важно да можеш да импровизираш – в края на краищата, красотата на фотографията е да успееш да заснемеш нещо уникално и невиждано досега. Елементи като променливата светлина и метеорологичните условия предлагат безкрайни предизвикателства и възможности на фотографите, но дори и да сте на правилното място и да сте създали творческа композиция, без подходящия обектив, не можете да постигнете нещо повече.“

Ибай Асеведо: Nikon D750, AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G

Ибай Асеведо: Nikon D750, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Ибай Асеведо: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Ибай Асеведо: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Видео

Гледайте Ибай в родния му град Барселона и научете как да използвате фиксираните обективи NIKKOR в тази поредица от видеоклипове с практически съвети: http://bit.ly/nikon_ltal

Комплектът

По време на фотосесията Ибай Асеведо използва следното оборудване:
Nikon D750
AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G