Nikon Imaging | България | Европа

19-11-2015

NIKON РАЗНООБРАЗЯВА ЕЖЕДНЕВИЕТО, КАТО ПРЕВРЪЩА ОБИКНОВЕНИ ПАРКИНГИ ВЪВ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ГЛЕДКИ

Амстердам, Нидерландия, 19 ноември 2015 г. – Nikon помага на фотографите да превъзмогнат чувството на безсилие, породено от „vemödalen“– стремежа за заснемане на нещо различно при наличието на хиляди идентични изображения, – като „разнообразява ежедневието“ и преобразява фотографирането на конвенционални и скучни обекти.

С цел да вдъхнови фотографите да откриват творческия потенциал дори в най-скучните обекти, Nikon събра четирима експерти във фотографията от различни точки на света, за да превърнат няколко обикновени паркинга в сензационни гледки с помощта на Nikon D750. Тези професионалисти демонстрират как с правилното оборудване и необходимите способности и идеи можем да създадем впечатляващи изображения от най-еднообразните на глед места.

„Едно от основните творчески предизвикателства пред фотографите е да заснемат обекта така, че творбата им да изпъкне сред множеството от вече съществуващи подобни изображения, обяснява Адриен Баракат (Adrien Barakat), един от четиримата водещи фотографи в проекта. Лесно е да се съсредоточим върху по-традиционните кадри, но един наистина креативен фотограф може да предаде всяка гледка по свой собствен начин. Показвали сме, че когато човек усвои необходимата техника, отдели достатъчно време, за да разбере обекта, и подготви снимките правилно, може да превърне всяко обикновено място в нещо невероятно.“

Хуан Херес (Juan Jerez): Nikon D750, AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR

Арън Пег (Aaron Pegg): Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Всеки от избраните фотографи е доказал способността си да открива красотата в обикновени неща с малка естетическа стойност. Сред отделните интерпретации са нощните кадри на уединени датски паркинги, които Алистър Филип Уайпър (Alastair Philip Wiper) пречупва през призмата на киното, както и заснетият от Арън Пег портрет на танцуваща балерина, който насочва погледа ни към водещите линии и убежните точки на гледката. Швейцарският фотограф Адриен Баракат изследва теорията, че „всяко нещо е обект, а всеки обект има свой ритъм“, като илюстрира различните начини, по които естествените анонимност и типология на един паркинг могат да го превърнат в необикновено място. Живеещият във Франция Хуан Херес използва светлината и присъствието на неочаквани обекти, за да покаже, че красотата на едно изображение не зависи от самата тема, а от начина, по-който е представена.

„Nikon поставиха пред мен предизвикателството да вдъхновя колегите фотографи да разширят границите на творческите си възможности и същевременно да подобрят фотографските си умения, казва Хуан Херес. За мен това бе възможност да покажа как съчетанието от креативно мислене и технически опит може да разкрие красотата не само на паркингите, но и на други места, които мнозина смятат за незначителни.“

Алистър Филип Уайпър: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Адриен Баракат: Nikon D750, PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED

Екип на Nikon посети фотосесия на Алистър Филип Уайпър в Копенхаген и засне видеоклип зад кулисите, в който се вижда как фотографът отвърна на предизвикателството на проекта. Можете да го гледате чрез следната връзка: https://youtu.be/a5FMiPf3W90

Nikon отправя предизвикателство към фотографите в Европа също да споделят нововдъхновените си изображения чрез маркера диез #РазнообразетеЕжедневието.

По време на проекта фотографите използваха следното оборудване на Nikon: 

- Nikon D750
- PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
- AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Информация за фотографите:

Алистър Филип Уайпър: Алистър е британски фотограф и писател, живеещ в Копенхаген. Той се вдъхновява от нещата, които човекът създава и изгражда, и използва антропологичен подход при заснемане на фотографските си обекти, като търси непринудената красота в инфраструктурата.

Хуан Херес: Хуан е испански архитект и фотограф, работещ в Париж. Той специализира в създаването на изображения, които могат да разкажат цяла история. Представя света от различна гледна точка, но не с думи, а със светлини, сенки и форми.

Арън Пег: Арън е живеещ в Ню Йорк фотограф, който започва да заснема пусти метростанции в родния си град през ноември 2013 г. Снимки в Instagram го вдъхновяват да вземе фотоапарат и да покаже спирките в „най-суровия им вид“, като демонстрира красотата им с помощта на водещите линии, дълбочина на рязкост и симетрия.

Адриен Баракат: Адриен е швейцарски архитект и фотограф. Професионалният опит като архитект му дава възможност да развие изключително критично око и разбиране за пространството и да обръща специално внимание на детайлите, когато пресъздава естетическите качества и предимства на обектите, които заснема.