Нина Берман

Нина Берман (Nina Berman) е документален фотограф от САЩ. Тя се интересува основно от политическия и обществен ландшафт на Америка. Автор е на две прочути монографии: „Пурпурни сърца – Завръщане от Ирак“ (Purple Hearts – Back From Iraq), представяща портрети и интервюта на ранени ветерани, и „Отечество“ (Homeland), разглеждаща милитаризацията на американския начин на живот след 11 септември.

Пеп Бонет

Пеп Бонет (Pep Bonet) е отличен с награди испански филмов режисьор и фотограф. Той обикаля земното кълбо и заснема силни кадри, олицетворяващи небалансирания свят, в който живеем. Дългосрочните му проекти са съсредоточени върху проблемите на Африка, а продължаващата му работа във връзка с HIV/СПИН ражда няколко книги и много изложби по цял свят. Пеп е известен и с дългосрочния си репортаж за рокендрол бандата „Моторхед“.

Андреа Брус

Документалният фотограф от САЩ Андреа Брус (Andrea Bruce) акцентира върху проблемите, които последиците от войната внасят в живота на хората. В продължение на повече от 10 години тя хроникира ситуацията в най-размирните райони по света, като се съсредоточава върху Ирак и Афганистан. Тя е бивш фотограф от екипа на „Уошингтън Поуст“, а сред наградите ѝ е голямото отличие от Вашингтонската асоциация на новинарските фотографи.

Аликсандра Фазина

Дейността на британския фотограф Аликсандра Фазина (Alixandra Fazzina) е съсредоточена върху недостатъчно отразяваните конфликти и хуманитарните последици от войната. Тя е работила като независим фотожурналист в Източна Африка, Близкия Изток и Азия. Книгата й „Един милион шилинга“ (A Million Shillings) документира масовото изселване на мигрантите и бежанците от Сомалия.

Стенли Грийн

Родом от САЩ, Стенли Грийн (Stanley Greene) документира всичко от пънк сцената в Сан Франциско през 70-те и 80-те години на миналия век до падането на Берлинската стена, глада в Судан, последиците от отравянето с газ в Бопал и бунтовническите размирици в Чечения. Книгата му „Черният паспорт“ (Black Passport) е публикувана през 2010 г., а самият той е носител на 5 награди на конкурса World Press Photo за работата си по света.
Стенли Грийн е един от основателите на NOOR. Той почина в Париж, Франция на 19 май 2017 г.

Таня Хабжука

Таня Хабжука (Tanya Habjouqa) е отличен с награди фотограф, журналист и преподавател от Източен Йерусалим. Сред основните й интереси са половата идентичност, представянето на другостта, лишаването от собственост, човешките права и по-специално – постоянно променящата се обществено-политическа динамика на Близкия Изток. Проектът й „Удоволствия по време на окупация“ (Occupied Pleasures) печели награда на конкурса World Press Photo и кулминира в книга.

Юри Козирев

Повече от 25 години руснакът Юри Козирев (Yuri Kozyrev) отразява променящите света събития – от падането на Съветския съюз до войната в Ирак, където работи като фотограф за списание „Тайм“. В последно време той документира арабските революции и последиците им в Бахрейн, Йемен, Тунис, Египет и Либия. Творбите му са широко разпространени и той е носител на множество международни отличия.

Бенедикт Кюрзен

Кариерата на френския документален фотограф Бенедикт Кюрзен (Bénédicte Kurzen) започва с отразяването на размириците в ивицата Газа, Ирак и Ливан. През изминалите 10 години Бенедикт се съсредоточава върху Африка. Тя опознава южноафриканското общество след апартейда, а в последно време се насочва към Нигерия. Субсидия от Център Пулицър й дава възможност да осъществи проекта си за Нигерия, озаглавен „Една нация, загубена заради боговете“ (A Nation Lost To Gods).

Себастиан Листе

Испанският документален фотограф и социолог Себастиан Листе (Sebastian Liste) документира дълбоките културни промени и съвременните проблеми в Латинска Америка и Средиземноморския регион. Той специализира в дългосрочни задълбочени репортажи, за да вдъхновява обществата да отразяват социалните последици от политиките, които водят. Неговите проекти, като например „От вътрешната страна“ (On The Inside), едно проучване за живота във венецуелските затвори, са спечелили множество награди.

Кадир ван Лохайзен

Кадир ван Лохайзен (Kadir van Lohuizen) от Нидерландия е отразявал събития в зони, разкъсвани от войни, но вероятно е най-добре познат с дългосрочните си проекти за седемте световни реки, покачващите се нива на морето, диамантената индустрия и миграцията в Северна и Южна Америка. Проектът му за диамантите завършва с издаването на фотокнигата „Диамантени въпроси“ (Diamond Matters) и печели награда на конкурса World Press Photo, а проектът „Панамериканският път“ (Via PanAm) се превръща в пътуваща изложба и книга.

Джон Лоуенстийн

Фотожурналистът от САЩ Джон Лоуенстийн (Jon Lowenstein) специализира в създаването на задълбочени дългосрочни документални проучвания, с които се противопоставя на властта, бедността, расовата дискриминация и насилието. Проектът му „САЩ – Животи в сянка“ (Shadow Lives USA) проследява пътя на мигрантите от Централна Америка, а сред ангажиментите на Джон е документирането на последиците от земетресението в Хаити и социалното насилие в Гватемала. Носител е на няколко награди и е член на програмата TED Global.

Франческо Дзидзола

Италианският документален фотограф Франческо Дзидзола (Francesco Zizola) е отразявал най-големите размирици в света. Той насочва вниманието ни към обществените и хуманитарни проблеми и представя забравените кризи, които често биват пренебрегвани от масовите медии. Франческо е носител на 10 награди на конкурса World Press Photo, автор е на 7 книги, включително „Родени някъде“ (Born Somewhere), в която проучва условията на живот на децата в 27 държави.