ПОДПОМАГАНИ ПРОЕКТИ

Документалните фотографи от NOOR си сътрудничат по групови проекти, за да акцентират върху проблеми от световна важност. Някои от проектите, по които провеждат разследвания, са „Последици“ (Consequences) за климатичните промени, „Храна за размисъл“ (Food For Thought) за предлагането на храни и отпадъците от тях, „Новата Бразилия“ (The New Brazil) за икономическия бум на държавата, „Робство в наши дни“ (Modern Day Slavery) и „Нова представа за Африка“ (Light on Africa).

Последици

Основната тема в „Последици“ са проблемите във връзка с климатичните промени вследствие на глобалното затопляне. Дългогодишният групов проект е представен по време на срещата на върха на ООН относно климата, проведена в Копенхаген през 2009 г., където фотографите от NOOR участват в дискусионен панел с международни мисловни лидери и политици.

Решения

След „Последици“ се ражда и проектът „Решения“ (Solutions), посветен на борбата с климатичните промени и търсенето на по-природосъобразен начин на живот. Завършен през 2010 г., този групов проект ни запознава с човешки истории за алтернативни и възобновяеми източници на енергия и методи за справяне с покачващите се температури.

Новата Бразилия

Бразилия се променя с бързи темпове. „Новата Бразилия“ документира живота на едно сложно съвременно общество в условията на нарастващ икономически бум. Груповият проект на NOOR ни показва многото лица на тази мултикултурна държава, богата на природни ресурси, която добива все по-голямо влияние на световната сцена.

Храна за размисъл

„Храна за размисъл“ разглежда темите за снабдителната верига и хранителните отпадъци по света, включително културните аномалии, като например състезанията по надяждане в САЩ, в които участниците се тъпчат, за да печелят награди. Проектът ни запознава с различни инициативи за намаляване на хранителните отпадъци, които са не само икономически, но и екологичен проблем.

Робство в наши дни

Чрез „Робство в наши дни“ фотографите от NOOR ни запознават отблизо с трафика на хора, като представят мрачната действителност на съвременното робство. Този групов проект насочва вниманието ни към проблем, засягащ около 20,9 милиона души – 27%, от които са деца – в държави по цял свят, и подчертава необходимостта от неотложни мерки.

Нова представа за Африка

„NOOR за Африка“ означава „Нова представа за Африка“. Проектът предлага нов визуален диалог за континента, поставяйки под въпрос начина на създаване и представяне на материалите. Портретите на Африка са създадени чрез истории на политически и обществен израз в Тунис, Южен Судан, Гана, Мозамбик, Буркина Фасо и Ботсуана.