11-08-2022

Nikon, CIWEM, WaterBear и ARUP обявяват журито за Environmental Photographer of the Year 2022

Амстердам, Нидерландия, 11 август 2022 г.: Nikon заедно с благотворителната организация за управление на околната среда и водите CIWEM, WaterBear, платформата за безплатен стрийминг, посветена на бъдещето на нашата планета, и фирмата за професионални услуги за устойчиво развитие ARUP имат удоволствието да обявят журито за тазгодишния конкурс Environmental Photographer Of The Year 2022. То включва впечатляваща група от експерти в областта на фотографията, климатичната справедливост и екологичната активност.

Журито е старателно подбрано така, че да включва различни награждавани съдии, които ще работят заедно, за да прегледат подадените материали за участие и да изберат печелившите снимки. Сред тях са швейцарската фотографка в областта на консервацията Дейзи Джилардини (Daisy Gilardini), израелският фотограф на дивата природа и активист Рое Галиц (Roie Galitz), египетската документална фотографка и разказвачка на визуални истории Рехаб Елдалил (Rehab Eldalil); бразилският фотожурналист Виктор Морияма (Victor Moriyama) и кенийската фоторедакторка Уасера Нджаги (Wacera Njagi).

Конкурсът Environmental Photographer Of The Year 2022, който сега чества 15-ия си юбилей, показва най-вдъхновяващите снимки на околната среда от целия свят. Той предоставя международна платформа за повишаване на информираността относно екологичните проблеми, които излагат планетата ни на опасност.

Представяме тазгодишното жури от награждавани съдии:

  ● Дейзи Джилардини, фотографка: Дейзи е фотографка в областта на консервацията и нейната специалност са полярните региони с особен акцент върху дивите животни на Антарктика и северноамериканските мечки. Нейните снимки се публикуват по цял свят във водещи списания, като например National Geographic, BBC Wildlife, Canadian Geographic, Nature’s Best and Outdoor Photography и много други. Нейните снимки се използват също от известни неправителствени организации, като например Грийнпийс, Световния фонд за дивата природа и др. От 2018 г. тя е щатен фотограф към Canadian Geographic, номинирана е за посланик на Грийнпийс в Антарктика и е посланик на Nikon Europe.
  ● Рое Галиц, фотограф: Рое е световноизвестен фотограф на дивата природа, дипломат по околна среда, предприемач и публичен говорител. Неговата страст е необятната природа, където снима застрашени диви животни и техните хабитати, но това също му е помогнало да разбере повече за бедствията, до които води нарастващото влияние на човешката дейност върху природата. Рое става посланик на Nikon Europe и на Грийнпийс, говори на три лекции в TED и е основен говорител на много събития по света. Като предприемач Рое е основал няколко компании с любовта към фотографията, творчеството и нашия великолепен свят в сърцето си, включително училище за фотография с над 30 000 випусника, както и компания за фотопътувания с десетки експедиции всяка година.
  ● Рехаб Елдалил, фотографка: Рехаб е награждавана документална фотографка и разказвачка на визуални истории, която живее в Кайро. Нейната работа е насочена към обширната тема за идентичността, изследвана чрез присъствени творчески практики. Дългосрочният й проект The Longing Of The Stranger Whose Path Has Been Broken („Копнежът на странника, чиито път е бил прекъснат“) е сред преминалите първия кръг за PHmuseum Women Grant 2021, наградата 6Mois Photojournalism 2021, наградите Philip Jones 2021, наградата Marilyn Stafford 2021 и стипендията Catchlight 2020. За последно Рехаб получава наградата FotoEvidence W Award 2022 за публикуване на проекта й под формата на книга, наградата World Press Photo Regional Award 2022 и Premi Mediterrani Albert Camus 2022.
  ● Виктор Морияма, фотожурналист: Виктор е бразилски фотожурналист, който живее в Сао Пауло и снима Южна Америка и амазонската джунгла. Неговите творби документират процесите на насилие, които преобладават в социалните отношения и връзките с околната среда в Бразилия. Повтарящите се теми включват земеделски конфликти, изсичане на горите и опазване на тропическите гори и тяхното биоразнообразие, геноцидът над местното население и ускорението на климатичната промяна. Загрижен за оскъдните задълбочени доклади относно конфликтите в Амазония, през 2019 г. Виктор създава проекта @historiasamazonicas, общност от латиноамерикански фотографи, ангажирана с документирането на съвременните процеси, които протичат в Амазония и които определят настоящето. Идеята му е да разшири световното познание и да ангажира глобалната общественост с проблемите в най-големите тропически гори на света. Виктор е редовен сътрудник на The New York Times за района на Амазония и Латинска Америка.
  ● Уасера Нджаги, фоторедакторка: Уасера живее в Найроби и е фоторедакторка в Everyday Africa. Тяхната работа е смесица от практически дизайн за фотография, художествено управление и управление на медийни проекти, при което използват различни комуникационни носители, дисциплини за дизайн и изследователски методи. Уасера си сътрудничи с екипите за разказване на истории в World Press Photo Foundation, Black Women Photographers, Code For Africa, The ICRC и други. Чрез ролята си в Everyday Africa, Уасера се стреми да създава истории, които дават по-точна представа за ежедневния живот в Африка от тази, която обикновено се вижда по телевизията.

Конкурсът Environmental Photographer Of The Year 2022 в момента е отворен за подаване на материали за участие както от професионални фотографи, така и от любители и в него могат да участват безплатно хора на всякаква възраст. Участниците ще се състезават за парични награди и отличия в шест категории, включително за най-голямата награда Environmental Photographer Of The Year 2022. Категориите включват Environmental Photographer Of The Year („Фотограф на околната среда на годината“), Young Environmental Photographer Of The Year („Млад фотограф на околната среда на годината“), Vision of the Future („Визия за бъдещето“), Recovering Nature („Възстановяваща се природа“), Keeping 1.5 Alive („Поддържане на глобалното затопляне на ниво от 1,5 градуса“) и Adapting for Tomorrow („Адаптиране за утрешния ден“). Повече информация за тазгодишните категории можете да намерите на адрес www.epoty.org/categories-prizes/.

Тази година е добавено жури по етика, което се стреми да подобри отчетността и прозрачността при избора на снимки. Журито, състоящо се от експерти по етика в областта на журналистиката и фотографията, предоставя обратна връзка и насока за правилата на тазгодишния конкурс с цел да помогне на участващите фотографи по въпроси, свързани със съгласие, разрешения и етично представяне на хората и дивата природа. Повече информация за журито, което ще помага при прегледа на снимките по време на процеса на подбор през 2022 г., можете да намерите на адрес www.epoty.org/ethics-panel/.

За да научите повече, да се запишете за участие и да видите всички подробности за правилата и наградите на конкурса Environmental Photographer Of The Year посетете www.epoty.org. Записванията приключват на 31 август 2022 г., а победителите ще бъдат обявени в края на ноември.

Накратко за Nikon Europe

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи, системни аксесоари и оптика за спорт и отдих – стои над 100-годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики. Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. За повече информация относно наградените продукти на Nikon посетете www.europe-nikon.com.

Накратко за CIWEM

Акредитираният институт за управление на водите и околната среда (CIWEM) е независим професионален орган и регистрирана благотворителна организация, носител на кралска грамота, в Обединеното кралство, който работи в международен план за постигане на напредък в практиката на управление на водите и околната среда. CIWEM представлява общност от 30 000 професионалисти, които споделят обща визия за безопасен и устойчив свят. За повече информация посетете www.ciwem.org.

Накратко за WaterBear

WaterBear е новаторска платформа за стрийминг, която показва наградени документални филми, както и оригинално съдържание, включващо теми, като биоразнообразие, общности, борба с климатичните промени и устойчива мода. Членовете на WaterBear могат безплатно да предават поточно видеосъдържание по всяко време и на всяко устройство, както и да предприемат директни незабавни действия за подкрепа на неправителствените организации по света и да създават по-добро бъдеще за нашата крехка планета. За повече информация относно WaterBear, както и за регистрация посетете: www.waterbear.com.

Накратко за Arup

Arup е колектив от консултанти и експерти, посветени на устойчивото развитие, които работят в 140 държави. Основана да бъде хуманна и успешна, организацията работи заедно със своите клиенти и партньори, като използва въображение, технологии и старание, за да създава по-добър свят. За повече информация посетете www.arup.com.