28-10-2021

NIKON ОБЯВЯВА ИЗЛИЗАНЕТО НА ФЛАГМАНСКИЯ ФОТОАПАРАТ Z 9

Най-модерният безогледален фотоапарат на Nikon досега е предназначен за хората, които разширяват границите на професионалната фотография

Амстердам, Нидерландия, 28 октомври 2021 г.: Nikon днес обявява излизането на своя най-модерен флагмански фотоапарат Z 9 досега. Z 9 е значителна стъпка в развитието както на Nikon, така и на професионалната фотография. Безогледалният фотоапарат е оборудван с нов, многослоен 45,7-мегапикселов пълнокадров CMOS сензор, разработен от инженерите на Nikon, и ултрабърз процесор EXPEED 7. Той разполага с най-усъвършенстваната до момента система за автоматично фокусиране на Nikon и 3D проследяване, водещи в класа възможности за видеозапис, изключителен дисплей в електронния визьор, скорости до 120 кадъра/сек с пълно автоматично фокусиране и измерване на експозицията и др.

Освен на Z 9 Nikon обявява излизането и на NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – първия супертелефото вариообектив от серия Z, както и на адаптера за байонет FTZ II, който подобрява още повече удобството на използване на съществуващия адаптер за байонет FTZ.

Z 9 е предназначен за хората, които разширяват границите на фотографията и видеографията. Той е много подходящ за професионални фотографи в областта на дивата природа, спорта и фотожурналистиката, които освен от гаранции за надеждност търсят изключителен електронен визьор, АФ и функционалност, които надхвърлят дори тази на D6. Z 9 е подходящ също и за професионалисти в сферата на модата и търговията, които трябва да проявят пълните си творчески способности в снимки и видео клипове с висока разделителна способност, както и за създатели на видео, които искат да постигнат качествени резултати в ефективни и гъвкави работни среди.

„Z 9 е нашият най-модерен фотоапарат, който някога сме създавали. Той надхвърля всичко, което съществува днес“, казва Дирк Яспер (Dirk Jasper), продуктов мениджър, Nikon Europe. „Малко фотоапарати наистина поставят началото на нова ера, той е един от тях. С изключителните характеристики на Z 9, включващи висококачествена обработка, скорост, технологии, базирани на изкуствен интелект, и ергономия, фотографите могат да се справят с предизвикателствата на осветлението, обекта и околната среда както никога досега. Въоръжени с техническите възможности на фотоапарата, професионалистите ще могат да издигнат своята работа на нови нива.“

Основни характеристики на Z 9

Изключителни характеристики на АФ и 3D проследяване
Системата за АФ с 493 точки включва АФ с автоматична зона с 405 точки – пет пъти повече от Z 7II, а 10-те режима за избор на АФ зона позволяват на потребителите да оптимизират настройката си за АФ за всяка задача. Същевременно изкуственият интелект с deep-learning е в основата на най-усъвършенстваното едновременно откриване на до девет различни типа обекти. Това се комбинира с 3D проследяване – първото за гамата безогледални фотоапарати на Nikon – за да може да бъде уловен всеки важен момент. От хора и техните отличителни белези до животни и превозни средства – Z 9 разбира какво снимате и реагира незабавно на промени в позицията, ориентацията или скоростта на обекта.

Нова ера при възможностите за създаване на видео
Невероятните фотографски възможности на Z 9 позволяват на потребителите да записват изящни пълнокадрови 8K UHD, 4K UHD и 4K 120p видео клипове и таймлапс филми във фотоапарата. 8K видео клипове с 30p могат да се записват за приблизително 125 минути наведнъж – най-дългата продължителност сред безогледалните фотоапарати¹. А предстоящата актуализация на фърмуера ще даде възможност за запис на RAW 8K видео с изключително плавните 60p². Функциите за пълен АФ/AE и АФ с детекция на очи поддържат заснемане на филми, тъй като новият формат N-RAW на Nikon запазва размерите на файловете в управляеми граници³.

Мощна скорост
Снимайте повече от 1000 кадъра в RAW с пълна разделителна способност при 20 кадъра/сек в една серия от снимки и дори до 120 кадъра/сек с функцията за пълен АФ/AE в новия режим C+. Най-бързата скорост на сканиране в света⁵ практически премахва изкривяването, причинявано от въртящия се затвор, до такава степен, че механичният затвор е отстранен. Скоростите на затвора от 1/32 000 се комбинират с възможността на фотоапарата да снима с ISO 64 за получаване на невероятна дълбочина на рязкост, дори при много ярка светлина.

Постоянна видимост в реално време
Z 9 разполага с най-яркия⁶ (3000-нитов) дисплей в електронния визьор, с двупоточна технология, която осигурява снимане на живо без затъмнение през цялото време, така че фотографите да не пропуснат нито един момент. Дисплеят на Z 9 осигурява истински непрекъснат изглед в реално време, което означава, че ако обектът се движи или има и най-малката промяна в сниманата сцена, потребителят непременно ще я види.

Ергономичност и здравина
Друго нововъведение за Nikon е, че Z 9 е оборудван с дисплей с вертикално и хоризонтално накланяне по 4 оси, който позволява на фотографите да се адаптират към момента с бързо и гъвкаво композиране. Като инструмент, създаден изцяло за професионалисти, ергономичните характеристики на фотоапарата, например разположението на бутоните, са усъвършенствани и подобрени въз основа на предложения от професионални фотографи. Същевременно неговата здравина надхвърля тази на D6, което гарантира, че потребителите могат да заснемат всичко дори в сурови условия. Нов бутон за режим на АФ позволява на потребителите да превключват режима за АФ и режима за избор на АФ зона по време на снимане с визьор, докато горният и задният контролен LCD панел и бутоните светват с едно натискане на превключвателя за захранване за лесна промяна на настройките на фотоапарата в тъмнината.

NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

Бързият, ясен и универсален спътник на фотоапаратите Nikon Z. NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S фокусира бързо и тихо, за да проследява бързодвижещи се обекти с абсолютна прецизност дори ако се движат хаотично. Неговият диапазон на телефото увеличение от 100 – 400 мм и превъзходните оптични характеристики осигуряват изключителни резултати в огромен диапазон от ситуации, независимо дали обектът е относително близо, или далече. В допълнение към това, благодарение на мощните характеристики за VR (намаляване на вибрациите), еквивалентни на 5,5 стопа, фотографите могат да снимат от ръка при по-бавни скорости на затвора, без да правят компромис с остротата. Минималното разстояние на фокусиране е едва 0,75 м в широкоъгълния край на диапазона на увеличение и 0,98 м при пълно увеличение.

Адаптер за байонет FTZ II

Адаптерът за байонет FTZ II още повече подобрява удобството на използване на съществуващия адаптер за байонет FTZ чрез оптимизиран дизайн. Той поддържа приблизително 360 обектива NIKKOR F от тип AI нататък, което позволява съществуващите обективи NIKKOR F да се използват с фотоапарати от серия Z. Адаптерът за байонет FTZ II може да се използва заедно с вертикална ръкохватка и различни видео аксесоари и позволява смяна на обективите, без фотоапаратът да се демонтира от статив.

Допълнителни функции на Z 9

• Компактно тяло: 20% по-малко от това на D6, с дълбока ръкохватка, която позволява сигурно захващане за хоризонтално и вертикално снимане
• Изработен от магнезиева сплав за най-добрия баланс между здравина и ниско тегло
• Изключително добрата изолация за защита от въздействието на атмосферни условия предпазва фотоапарата, обективите от серия Z и адаптерите за байонет независимо колко са неблагоприятни
• Проводимото покритие създава магнитно поле, което активно отблъсква праховите частици от сензора
• Вграден ISO диапазон от 64 до 25 600 (може да се разширява до 32 – 102 400, еквивалент) се свързва с усъвършенстван алгоритъм за намаляване на шума и трептенето във фотоапарата

Днес в 19:00 ч. кратко пряко предаване в YouTube канала на Nikon Europe ще включва разговор на живо с въпроси и отговори за излизането на пазара на Z 9.

На 5 ноември от 14:00 до 22:00 часа Nikon ще отпразнува новия си флагмански фотоапарат с ексклузивното виртуално събитие #NikonDays. То включва също дискусии с професионалисти от Nikon по всякакви теми, свързани със системата Z! Настройте се за сесии с въпроси и отговори, майсторски класове и практически обучения. Събитието е безплатно и включва беседи от вдъхновяващи фотографи, които са сред първите, използвали Z 9. Регистрирайте се сега за тези предстоящи сесии. Местата са ограничени.

За участие в събитието се регистрирайте на адрес: https://nikondays.nikoneurope.com
За пълната програма посетете https://nikondays.nikoneurope.com

Накратко за Nikon

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи и системни аксесоари – стои над 100-годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики.

Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. Оборудването, предлагано от компанията, което е носител на многобройни награди, дава възможност на фотографите и видеографите да реализират своята креативна визия на най-високо ниво.

Като доверен партньор с визия за бъдещето, тя обединява създателите на съдържание на всички нива чрез своята ангажирана общност, ненадминат технически опит и достъп до образователни ресурси, чрез инициативи като Nikon School.


¹ Въз основа на проучвания на Nikon към октомври 2021 г.
² Необходима е актуализация на фърмуера (налична от пролетта на 2022 г.), за да активирате запис на 8K/60p видео клипове във фотоапарата.
³ N-RAW позволява файлове с качество RAW с около два пъти по-малък размер от файлове ProRes RAW. Записът в N-RAW е възможен само след актуализация на фърмуера (налична от пролетта на 2022 г.).
⁴ Когато се използват CFexpress карти ProGrade Digital Cobalt.
⁵ Сред повече от 30-мегапикселови безогледални фотоапарати към октомври 2021 г. На база на проучвания на Nikon.
⁶ Сред пълнокадровите огледални фотоапарати към октомври 2021 г. На база на проучвания на Nikon.