21-06-2021

Nikon, CIWEM, WaterBear и ARUP обявяват съдиите за конкурса Environmental Photographer of the Year 2021

Снимките победители ще бъдат разкрити и демонстрирани на COP26 в Глазгоу този ноември

Снимките победители ще бъдат разкрити и демонстрирани на COP26 в Глазгоу този ноември

Амстердам, Нидерландия, 21 юни 2021 г.:
Nikon заедно с благотворителната организация за опазване на околната среда и водите CIWEM, платформата за безплатен стрийминг WaterBear, посветена на бъдещето на нашата планета, и инженерната консултантска компания ARUP днес обявиха авторитетната комисия, която ще присъжда наградите в конкурса Environmental Photographer of the Year 2021.

Комисията ще бъде съставена от 10 международни съдии от сферите фотография, климатична справедливост и екологична активност. Фотографите Опе Одуеюнгбо (Ope Odueyungbo) и Джош Ханер (Josh Haner) ще се присъединят към дизайнера Маркийз Стилуел (Marquise Stillwell), активиста по климатична справедливост Франсис Фокс (Frances Fox), директора на ICCCAD Салеемул Хъг (Saleemul Huq), строителния инженер Диана Абруноза (Diana Abrunhosa) и изпълнителния директор на CIWEM Тери Фулър (Terry Fuller), за да разгледат и определят победителите.

Други ключови членове на комисията включват:
• Лина Кайзер (Lina Kayser), фотограф: Лина е член на творческата общност на Nikon Z и фотограф от Доврефиел, Норвегия. Тя е специалист по снимане на студени и отдалечени места на север, както и на крехкия арктически живот. В допълнение към самостоятелните ѝ фотопроекти Лина организира семинари по фотография както в Норвегия, така и в чужбина, включително корабни експедиции до Свалбард. Със силна страст към дивата природа в Скандинавия и Арктика Лина използва социалните медии, за да сподели своите перспективи и страсти. Лина работи в партньорство с Nikon от 2017 г. 

• Алфи Боуен (Alfie Bowen), фотограф: Алфи е награждаван британски фотограф с аутизъм. Художествената му визия се формира от педантичното му внимание към детайлите и непоколебимата решителност да докаже, че хората грешат. Алфи има афинитет към животните, които са били негов пътеводител през най-мрачните му моменти. Работата на Алфи е показвана по BBC Earth и е оценена високо от известни личности, включително сър Дейвид Атънбъро (Sir David Attenborough), а неговата вдъхновяваща история включва работата му в благотворителни организации за повишаване на осведомеността относно дивата природа и аутизма. От 2021 г. Алфи вече е един от членовете на творческата общност на Nikon Z.

• Бен Мур (Ben Moore), фотограф: Бен Мур е самоук комерсиален фотограф, специализиран във въздушна, архитектурна и градска фотография. Неговият стил е леко мрачен, но е допълнен от изчистени, земни тонове. Той обича да използва линии в изображенията си с подчертан визуален ефект, който шокира и вълнува публиката му. Бен работи с Nikon от август 2020 г. като член на творческата общност на Nikon Z.

В тазгодишното 14 издание конкурсът Environmental Photographer of the Year представя някои от най-вдъхновяващите снимки на околната среда в света. Ежегодният конкурс осигурява международна платформа за повишаване на осведомеността относно екологичните проблеми, които излагат нашата планета на риск. Наградените снимки от тазгодишния конкурс ще бъдат съобщени и изложени по време на 26-ата Конференция на партиите (COP26) в Глазгоу, Шотландия, този ноември.

Участието за всички възрасти е безплатно, като регистрации се приемат до 31 юли 2021 г. Конкурсът е отворен както за професионални, така и за любители фотографи. Участниците ще се състезават за парични награди и отличия, включително за приза Environmental Photographer of the Year 2021. Категориите включват Екологичен фотограф на годината (Environmental Photographer of the Year), Млад екологичен фотограф на годината (Young Environmental Photographer of the Year) – Награда от Nikon (Nikon Award), Околната среда на бъдещето (Environments of the Future), Устойчиви градове (Sustainable Cities), Действия по климата (Climate action), Вода и сигурност (Water and Security), наградите на фондация Resilient и Изборът на хората (People's Choice). Гласуването за последната категория ще бъде достъпно за широката публика в социалните мрежи през месеца преди COP 26.

За да научите повече, за регистрация и за пълни подробности относно правилата на конкурса Environmental Photographer of the Year, съдиите и наградите посетете www.epoty.org.

За да видите фотографии на съдиите и миналогодишните наградени снимки вижте тук .

Накратко за Nikon

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи и системни аксесоари – стои над 100-годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики.

Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. Оборудването, предлагано от компанията, което е носител на многобройни награди, дава възможност на фотографите и видеографите да реализират своята креативна визия на най-високо ниво.

Като доверен партньор с визия за бъдещето, тя обединява създателите на съдържание на всички нива чрез своята ангажирана общност, ненадминат технически опит и достъп до образователни ресурси, чрез инициативи, като Nikon School.

За повече информация посетете www.europe-nikon.com

Относно WaterBear

WaterBear е първата по рода си мрежа: безплатна интерактивна видео и цифрова платформа, посветена на подкрепата на целите на ООН за устойчиво развитие. Постига го чрез вдъхновяващо съдържание, авангардна технология, която улеснява действията, и чрез своята глобална мрежа от партньори. Тя дава възможност по уникален начин на зрителя да предприеме незабавни действия в подкрепа на НПО в целия свят и да създаде по-добро бъдеще за нашата крехка планета. Изтеглете WaterBear от магазина за приложения или отидете на: https://waterbear.com 

Кликнете тук за App store/Кликнете тук за Google Play

Относно CIWEM

Акредитираният институт за управление на водите и околната среда (CIWEM) е независим професионален орган и регистрирана благотворителна организация, носител на кралска грамота, в Обединеното кралство, който работи в международен план за постигане на напредък в практиката на управление на водите и околната среда. CIWEM представлява общност от 30 000 професионалисти, които споделят обща визия за безопасен и устойчив свят. За повече информация посетете www.ciwem.org.

За ARUP

ARUP е творческата сила в основата на много от най-известните световни проекти в областта на градоустройството и промишлеността като цяло. В повече от 140 държави дизайнерите, инженерите, архитектите, проектантите, консултантите и техническите специалисти на компанията работят с нашите клиенти по иновативни проекти с най-високо качество и въздействие. www.arup.com.