07-11-2017

Зрителни измами: Nikon и фотографът Макс Лайтнер изкривяват перспективи в Полша

Нова серия широкоъгълна фотография съчетава фрийрън трикове в архитектурни обекти и в градска среда, за да се получат неподвластни на гравитацията снимки

Амстердам, Нидерландия, 7ноември 2017 г.– Изключителна фотографска серия, публикувана днес от Nikon, представя немският фотограф Макс Лайтнер (Max Leitner), който пътува до Варшава, за да снима великолепната съвременна архитектура на града – но от изкривена перспектива.

Демонстрирайки способностите на широкоъгълните обективи NIKKOR, изображенията улавят уникалните линии на градската архитектура, като включват същевременно професионалния градски фрийрънър Бени Грамс (Benni Grams), така че да се изкриви перспективата и да се получат зрителни измами. Макс разполага Бени стратегически сред най-красивите конструкции във Варшава, като манипулира линиите на сградите, за да накара зрителя да се запита какво се случва в кадъра.

Макс Лайтнер, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Макс Лайтнер, D850, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Варшава е известна с разнообразната си архитектура, която отразява дългата и колоритна история на града. Избраните места за снимките имат за цел да нарисуват картина на модерен метрополис – от вътрешността на именитите музеи Полин и Катински до външни снимки на оживени градски сгради, мостове и наскоро обновеното метро.

Макс Лайтнер, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Макс Лайтнер, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Коментирайки проекта, Макс Лайтнер сподели: „Около нас има интересни линии и аз винаги съм бил впечатлен от възможностите на фотографията да изследва детайлите на тази среда. С помощта на линиите на съвременната архитектура, които направляват и понякога заблуждават, зрителят ми позволява да оформя обикновеното в нов визуален образ. Чрез отделяне и манипулиране на тези линии посредством композицията можете да изкривите възприятието на зрителя за пространство. Дойдохме във Варшава, за да видим докъде бихме могли да разширим тези граници, като същевременно отдадем заслуженото на великолепната съвременна архитектура на града.“ 

Късото фокусно разстояние и голямата дълбочина на рязкост на широкоъгълните обективи NIKKOR позволи на Макс да снима тесните интериори и огромните инфраструктури на Варшава, осигурявайки ясно фокусиране в целия диапазон. Идеален за архитектурна фотография, този обектив може да подчертае перспективата и водещите линии, за да се получат впечатляващи снимки на сградите.

За фотосесията Макс използва следните обективи NIKKOR:

• AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR – Този ултраширокоъгълен обектив разполага с технология за намаляване на вибрациите, благодарение на която подава стабилни изображения към сензора и визьора. Оптичната конструкция осигурява много висока разделителна способност и отличен контраст при различни условия.
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – Изключително широкоъгълен обектив със светлосилна диафрагма за професионалисти, който разполага с нанокристално покритие за намаляване на ефектите от фантоми и отблясъци. Той осигурява острота от край до край и в ъглите на кадъра, която може да превъзхожда тази на равностоен обектив с фиксирано фокусно разстояние.
• AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED – Този професионален широкоъгълен обектив със свръхсветлосилна диафрагма гарантира невероятно ясни изображения дори при слаба осветеност. Голямата му максимална диафрагма предлага също и ясно изображение във визьора, а безшумният му вълнов двигател – бързо и безшумно автоматично фокусиране.
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G - Професионален широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние и светлосилна диафрагма f/1,4. Той разполага с асферична леща за много висока разделителна способност и отличен контраст. Това здраво и надеждно устройство с висококачествена оптична система е идеалният избор за фотографи, които търсят обектив с висока работоспособност.

Макс засне серията от снимки с помощта на новия D-SLR флагман с формат FX на Nikon – D850.

Макс Лайтнер, D850, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Макс Лайтнер, D850, AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR

Кликнете тук за повече информация.

Кой е Макс Лайтнер?

Роден в Щутгарт, Германия, Макс Лайтнер проявява любовта си към фотографията още от ранна възраст. Пред последното десетилетие пътува из Съединените щати, Азия и Европа. Живее в Чикаго по време на следването си за бакалавър по изящни изкуства в Чикагския художествен институт, където се съсредоточава предимно върху тенденциите в изследването на градската среда, архитектурата и авантюристичния начин на живот. След като се връща у дома през май 2016 г., той насочва вниманието си към лични проекти и работа за клиенти в Европа, Азия и Средния Изток. Непрекъснато търси необичайни места и тяхното визуално представяне като част от постоянния си стремеж да снима обикновено недостъпни пространства и места и да демонстрира скритите им архитектурни особености.
www.maxleitner.com
www.instagram.com/maxleitner

Комплектът

По време на фотосесията Макс Лайтнер използва следното оборудване на Nikon:
• D850
• AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR  
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
• AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

За повече информация относно наградените продукти на Nikon, моля, посетете www.europe-nikon.com