Nikon Imaging | България | Европа

26-04-2016

Nikon обяви победителите на тазгодишния Европейски филмов фестивал на Nikon

Конкурсът за късометражни филми, проведен в партньорство с Raindance и председателстван от отличения с Оскар режисьор Асиф Кападия, присъди голямата награда на творбата Not a Pizza Order

Амстердам, Нидерландия, 26 април 2016 г. – Днес Nikon обяви победителите във фестивала си със съдействието на организацията за независими филми Raindance и отличения с Оскар режисьор Асиф Кападия (Asif Kapadia). Голямата награда се присъжда на филма Not A Pizza Order („Това не е поръчка на пица“) от Сесил Раго (Cйcile Ragot), Франция. Сесил ще получи снимачен комплект с фотоапарат Nikon D810 и пълно покриване на разходите по едноседмично пътуване до Филмовия фестивал в Кан през май 2016 г., където ще може да установи контакти и запознанства.

Над 550 обещаващи автори на късометражни филми от цяла Европа изпратиха творби за Европейския филмов фестивал на Nikon, който се провежда за втора година. Любители и професионалисти приеха предизвикателството да разгледат в дълбочина темата „Моменти от всекидневието“, като създадат кратък филм с продължителност до 140 секунди, който превръща един обикновен момент в интригуващ разказ.

Победителите бяха избрани от журито с председател Асиф Кападия, режисьор на отличения с Оскар докуменален филм „Amy“ („Ейми“). Към комисията се присъединиха и номинираният за нагарада „Еми“ фотограф и филмов оператор Питер тен Хупен (Pieter ten Hoopen), основателят на фестивала за независими филми Raindance Елиът Гроув (Elliot Grove) и Дърк Яспер (Dirk Jasper) от Nikon Europe.

По време на последното оценяване в Британския филмов институт в Лондон журито присъди голямата награда на филма Not A Pizza Order от Сесил Раго. Всички членове на комисията бяха впечатлени от тази въздействаща творба за жена, която става жертва на домашно насилие. Сесил успя да превърне едно наглед обикновено обаждане във вълнуваща история и получи признание за забележителния разказ и невероятните си технически умения.

Победителите в останалите категории са:
  - Best Narrative (Най-добро пресъздаване) – Bad Luck („Лош късмет“) от Мартин Таубе (Martin Taube), Швеция 
  - Technical Excellence (Техническо майсторство) – Evasion („Бягство“) от Пиер льо Гал (Pierre le Gall), Франция 
  - Best Student Entry (Най-добър дебютант) – Diamondjaw („Диамантена челюст“) от Торми Тороп (Tormi Torop), Естония 

Победител в категорията People’s Choice (Избор на хората) въз основа на отделните харесвания и споделяния, получени на уебсайта на Филмовия фестивал на Nikon, стана филмът At Night They Work („Те работят през нощта“) на Ад ван Бруншот (Ad van Brunschot) от Нидерландия.

Асиф Кападия, председател на журито за Европейския филмов фестивал на Nikon, коментира: „Най-добрите творби имаха силно въздействащи идея и сюжет, които ме отведоха на минипътешествие. Лично аз смятам, че „Not a Pizza Order“ е невероятно вълнуващ късометражен филм. Изглежда като комедия, но всъщност е едно наистина сериозно произведение на много важна тема. Винаги търся филми, които се запечатват в съзнанието ми – било то чрез изображение, момент или нещо друго, което ще ми напомня за тях и след време. Според мен всяка от наградените творби е брилянтна.“

Елиът Гроув, основател на Raindance и член на журито на Европейския филмов фестивал на Nikon, добави: „Бяхме удивени от високия стандарт на изпратените филми и най-вече от разнообразните начини, по които бе пресъздадена темата „Моменти от всекидневието“. Като режисьор и основен поддръжник на независимия филм за мен е удоволствие, че Nikon насърчава амбициозни филмови оператори от Европа и света да развиват таланта си и ги награждава с технологичните средства, които са им необходими, за да усъвършенстват уменията си.“

Сесил Раго, чийто филм спечели тазгодишната голяма награда, заяви: „Тази награда е чудесен стимул да продължавам да опитвам и да правя филми. Толкова съм благодарна на членовете на журито. Създавам филми с надеждата, че евентуално ще повлияят върху живота и вижданията на хората, и това отличие означава, че е възможно да я превърна в реалност.“

Категории и награди

Носителят на голямата награда ще получи снимачен комплект с фотоапарат Nikon D810 и покриване на всички разходи по едноседмично пътуване до Филмовия фестивал в Кан през май 2016 г. като специален гост на Raindance, за да установи контакти и запознанства.

Победителите съответно в подкатегориите „Best Narrative“ и „Technical Excellence“ ще получат фотоапарат Nikon D750 и парична награда от 3000 евро, а най-добрият дебютант от „Best Student Entry“ ще получи снимачен комплект с фотоапарат Nikon D750 и парична награда от 2000 евро. Победителят в категорията „People’s Choice“ ще получи снимачен комплект с фотоапарат Nikon D750.