18-02-2021

НОВ ФЪРМУЕР. НОВ КОМПЛЕКТ ЗА ФИЛМИ. НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ.

Амстердам, Нидерландия, 18 февруари 2021 г.: Днес Nikon има удоволствието да обяви излизането на пазара на нов фърмуер за пълнокадровите (формат FX на Nikon) безогледални фотоапарати Z 7II и Z 6II. Nikon също така пуска на пазара и новия комплект Z 6II Essential Movie.

Версия на фърмуера 1.10 ще излезе на 25 февруари 2021 г. Тази актуализация на фърмуера подобрява работните характеристики на функцията АФ с детекция на очи на Z 7II и Z 6II и активира допълнителни формати за запис и работни процеси за видеозапис при снимане с Z 6II. Новият комплект Z 6II Essential Movie предоставя на създателите на филми всички основни инструменти, необходими за създаване на видео съдържание от следващо ниво.

След актуализацията 1.10 на фърмуера фотоапаратите Z 6II и Z 7II ще могат да откриват очите на хора дори когато големината на лицето на обекта в кадъра е малка. Подобрения ще се забележат при снимане в режими АФ с автоматична зона (хора) и АФ с широка зона (L хора). Тази актуализация на фърмуера също така ще добави поддръжка на 4K UHD/60p¹ към опциите за видеозапис на Z 6II и ще активира RAW видео изход² ³ към външни записващи устройства Blackmagic Design⁴ ⁶ както за Z 7II, така и за Z 6II.  След актуализацията снимащите филми потребители ще могат да записват⁵ във формати Blackmagic RAW и ProRes RAW.

Blackmagic RAW е лесен за използване кодек, който има всички предимства на RAW записа. С многобройни нови технологии, като например нов усъвършенстван алгоритъм за конвертиране (de-mosaic), Blackmagic RAW ви дава визуално изображения без загуби, които са идеални за работни процеси с висока разделителна способност и кадрова честота и висок динамичен обхват.

Новият комплект Z 6II Essential Movie ще се предлага от края на февруари. Този комплектът за създатели на филми включва пълнокадровия безогледален фотоапарат Nikon Z 6II с предварително активирана функция RAW видео изход. Той също така включва Atomos Ninja V, адаптера за байонет FTZ на Nikon, клетка за фотоапарат с бързо освобождаване SmallRig и най-важните аксесоари, като например батерии. Всички основни инструменти, необходими за заснемане на видео съдържание от следващо ниво.

Изтеглете фърмуера 1.10 за Z 7II (от 25 февруари) тук
Изтеглете фърмуера 1.10 за Z 6II (от 25 февруари) тук


¹ Когато се избере тази опция, областта на изображението се фиксира във формат за филми, базиран на DX, а качеството на филмите се фиксира на нормално.
² Функцията RAW видео изход може да бъде активирана от сервиз на Nikon срещу заплащане. Намерете вашия сервизен център на Nikon тук. Фотоапаратите Nikon Z 6II, закупени като част от комплекта Z 6II Essential Movie, имат предварително активирана функция RAW видео изход.
³ Със Z 7II може да бъде записано Full-HD RAW видео с помощта на формата за филми, базиран на FX, а 4K UHD RAW видео – с формата за филми, базиран на DX. Когато се използва Z 6II, е възможен запис на 4K UHD или Full-HD RAW видео както с формата за филми, базиран на FX, така и този, базиран на DX.
⁴ Atomos NINJA V и сега Blackmagic Design Video Assist 5 "12G HDR и 7" 12G HDR могат да се използват за запис на Nikon RAW видео съответно във формат ProRes RAW или Blackmagic RAW. Работата не е гарантирана със записващи устройства, различни от посочените по-горе (към 18 февруари 2021 г.). Освен това за ProRes RAW видеото, записано на външното записващо устройство Ninja V, произведено от Atomos, се поддържа съвместимост с ISO настройките и контролите за цветова температура, добавени към Final Cut Pro версия 10.4.9 и по-нова на Apple. Това разширява опциите за редактиране на видео, когато се използва Final Cut Pro.
⁵ Не се поддържа RAW видео изход при настройка на размер на кадъра/кадрова честота от 4K UHD/60p.
⁶ 
В бъдеща актуализация Blackmagic Design ще публикува софтуерна актуализация, която добавя Nikon Z 7II и Z 6II като модели, поддържани за запис на Blackmagic RAW на модели Video Assist 12G.