27-08-2019

NIKON ПУБЛИКУВА СПЕЦИАЛНА 3D ТАБЛИЦА НА СЪОТВЕТСТВИЕ ЗА N-LOG И ОБЯВЯВА ПОДДРЪЖКАТА НА RAW ВИДЕО ИЗХОД ЗА NIKON Z 7 И Z 6

Амстердам, Нидерландия, 27 август 2019 г.: Днес Nikon представя специална таблица на съответствие (LUT) за N-Log видеография, която представлява функция на фотоапаратите Nikon Z 7 и Z 6. По-късно тази година ще излезе нова актуализация на фърмуера за фотоапаратите Z 7 и Z 6, която ще поддържа RAW видео изход директно от фотоапарата. Този фърмуер ще даде възможност за запис във видеоформат ProRes RAW на Ninja V 4K HDR дисплей/записващо устройство, произведено от ATOMOS, партньор на Nikon за разработването на технология за RAW видеоизход.

С излизането на този фърмуер Nikon Z 7 и Z 6 ще бъдат първите потребителски фотоапарати, които поддържат RAW видео изход, какъвто в момента е наличен само в професионалните кинокамери. RAW видеофайловете предоставят най-богатата информация, точно като RAW данните на неподвижни изображения. Чрез осигуряване на още по-голяма гъвкавост на цветовата градация при последващата обработка, поддръжката на RAW видео изход без съмнение поставя безогледалните фотоапарати на Nikon в групата на професионалните кинокамери, което ги прави достъпен избор за пълноценно филмопроизводство. Функцията за RAW видео изход ще изисква допълнителна вътрешна надстройка, която ще трябва да се извърши в местен сервизен център на Nikon и за нея се начислява сервизна такса.

Специалната таблица LUT за N-Log на Nikon е съвместима с цветовото пространство Rec. 709 и се предлага в няколко версии, което позволява на потребителите лесно да прилагат различен външен вид. Това също е таблица 3D LUT, позволяваща регулиране на яркостта, наситеността и нюанса в допълнение към RGB цветове. LUT представлява предварително зададени данни на RGB цветови стойности, използвани за трансформиране на външния вид на видео клиповете в цветовата градация при последващата обработка. HDMI изходът с N-Log на Z 7 и Z 6 се оптимизира за 10-битов запис, което позволява да се прояви пълният динамичен диапазон на сензора за изображения. Той записва богата информация за градация в силно осветените елементи и сенките, за да позволи по-гъвкава цветова градация.

Таблицата LUT ще бъде налична за изтегляне безплатно от страниците за Nikon Z 6 и Z 7 в Центъра за изтегляния на Nikon https://downloadcenter.nikonimglib.com/.

– Моля, обърнете внимание, че по време на обслужването в оторизиран сервизен център на Nikon трябва да бъде променена вътрешната настройка на фотоапарата, за да може да бъде активиран RAW видео изходът. За това обслужване се начисляват местни такси.