29-07-2019

ПОБЕДИТЕЛИ В NIKON PHOTO CONTEST 2018-2019

Амстердам, Нидерландия, 29 юли 2019 г.: Nikon Corporation има удоволствието да обяви победителите в конкурса Nikon Photo Contest 2018-2019. За първи път проведен през 1969 г., тази година Nikon Photo Contest празнува своя 50-и юбилей. Това е един от най-големите фотоконкурси в света, за който през 2018 – 2019 г. бяха подадени рекордните 97 369 творби за участие от 33 000 фотографи от 170 страни и региони. Участниците бяха поканени да се състезават в три категории: „Open“ (Свободна), „Next Generation“ (Следващо поколение) и „Short Film“ (Късометражен филм).

Победители в Nikon Photo Contest 2018-2019

Open Award Gold Prize (Златна награда в категорията „Свободна“): Hope (Надежда)
Таиб Чайдар (Индонезия)

Next Generation Gold Prize (Златна награда в категорията „Следващо поколение“): Fanghua – (Моменти от нашите младежки дни)
Ту Джинган (Китай)

Short Film Gold Prize (Златна награда в категорията „Късометражен филм“): Exulansis
Сара Крочет (САЩ)

Победителите бяха избрани от независимо международно жури, начело със световноизвестния арт директор Невил Броуди (Neville Brody), който повтори ролята си на водещ съдия от предишната година.

Ето какво казва Невил Броуди по повод тазгодишния конкурс Nikon Photo Contest:

„Този конкурс задава много въпроси, включително „Каква е ролята на фотографията в бъдеще?“. Фотографията променя живота ни. Тя е навсякъде, където погледнем, и нашето съвремие се изразява повече с образи, отколкото с думи. Тя е международен език, който влияе на това, което сме като хора и като общество, и може само да става по-значима. Разнообразието от образи, които си проправиха път до наградите – разказите, връзките и изненадите – ще вдъхновят увлекателна дискусия за света, в който живеем, и за това как го виждаме.“

Победителите със златни, сребърни и бронзови медали за всяка категория бяха избрани по различни критерии, включително доколко отговарят на темата на категорията, силата на посланието и нивото на творчество. В допълнение към петте златни медала една творба получи Participants’ Choice (Награда на участниците), а друга специална награда бе връчена в чест на 50-годишнината на Nikon Photo Contest. Общо бяха раздадени 47 награди.

Обявяването на спечелилия Grand Prize (Голяма награда) ще бъде направено на официалната церемония по награждаването в Токио на 23 август 2019 г.

Всички наградени снимки и видеоклипове могат да бъдат намерени в уебсайта на Nikon Photo Contest 2018-2019 заедно с подробности за творбите.

Nikon Photo Contest има за цел да обогати фотографската култура на професионалисти и любители. За периода от провеждането на първия конкурс през 1969 г. досега над 440 000 фотографи от цял свят са подали повече от 1 710 000 творби за участие, което го прави наистина международно събитие.