16-05-2019

Nikon пуска версия 2.0 на фърмуера за Nikon Z 7 и Nikon Z 6

Новият фърмуер внася АФ с детекция на око, разширение на диапазона на детектиране на АФ и добавяне на проследяване с AE в непрекъснат високоскоростен (разширен) режим.

Амстердам, Холандия, 16 май 2019 г.: Nikon обяви днес излизането на версия 2.0 на фърмуера, която допълнително ще увеличи ефективността на пълнокадровите безогледални фотоапарати Nikon Z 7 и Nikon Z 6 .

Следните основни функции, включени в надграждането, ще продължат да разширяват възможностите за визуално изразяване:

1. Автоматично фокусиране (АФ) с детекция на око в режим на неподвижни изображения 
2. Разширяване на диапазона на детектиране на АФ при слаба осветеност 
3. Добавяне на възможността за проследяване с автоматична експозиция (AE) в непрекъснат високоскоростен (разширен) режим

Основни функции на версия 2.0 на фърмуера

1. Автоматично фокусиране (АФ) с детекция на око в режим на неподвижни изображения
Новата функция АФ с детекция на око автоматично разпознава и фокусира върху човешките очи в режим АФ с автоматична зона (AF-S, AF-C). Когато се разпознават очите на множество хора, мултиселекторът или спомагателният селектор могат да се използват за избор на окото, върху което се фокусира фотоапаратът, дори когато гледате през електрическия визьор. След като направи снимката, потребителят може лесно да провери, че изображението е на фокус, чрез натискане на бутон „OK“ за увеличаване на окото, което е било предвидената цел на фокусирането.

2. Разширен диапазон на детектиране с АФ при слаба осветеност
Новият фърмуер дава възможност за още по-бързо автоматично фокусиране при запис на тъмни или слабо осветени сцени, както при снимане на неподвижни изображения, така и при запис на филми. Той разширява диапазона на детектиране с АФ * от -1 EV до -2 EV на Z 7 и от 2 EV до -3,5 EV на Z 6 . Когато при Z 6 е активирана функцията АФ при слаба осветеност, наличният диапазон на детектиране с АФ при слаба осветеност* ще бъде разширен** от -4 EV до -6 EV, така че ще може да се извършва автоматично фокусиране, дори когато е още по-тъмно.

3. Автоматична експозиция (AE) в непрекъснат високоскоростен (разширен) режим
Преди това експозицията се заключваше с първата от серия от снимки при високоскоростно непрекъснато снимане. Версия 2.0 на фърмуера обаче добавя поддръжка за проследяване с AE в непрекъснат високоскоростен (разширен) режим, което дава възможност на фотоапаратите да проследяват експозицията точно както фокусират (проследяване на АФ). Това гарантира, че всички изображения, заснети в серия от снимки при високоскоростно непрекъснато снимане, са не само на фокус, но и имат оптимална експозиция дори когато яркостта на сцената се променя по време на серията от снимки.

Новият фърмуер може да бъде изтеглен (безплатно) от Центъра на Nikon за изтегляне: https://downloadcenter.nikonimglib.com/

NOTES TO EDITORS
* Със снимане на неподвижни изображения в режим AF-S, ISO 100, обектив f/2,0, при 20 °C/68 °F
**Диапазонът на детектиране на АФ при ниска осветеност няма да надвишава -4 EV за Z 7