22-02-2019

Nikon разработва нов фърмуер за пълнокадровите си безогледални фотоапарати Nikon Z 7 и Nikon Z 6

Nikon продължава да се адаптира към променящите се нужди на потребителите с добавянето на нови функции и подобрени възможности

Амстердам, Нидерландия, 22 февруари 2019 г.: Nikon обяви разработването на нов фърмуер за пълнокадровите си безогледални фотоапарати Nikon Z 7 и Nikon Z 6. Фърмуерът ще осигури нови функции, като например АФ с детекция на око, видео изход за RAW формат и поддръжка за карти с памет CFexpress. Освен това ще бъдат подобрени функциите АФ/AE на фотоапаратите.

Серията Z ще продължи да отговаря на променящите се нужди на потребителите и да им предлага следващо поколение възможности за визуализация, които стимулират техните творчески стремежи.

С новия фърмуер ще бъдат осигурени следните функции и възможности

1. Поддръжка за АФ с детекция на око за снимане на неподвижни изображения (планирана да бъде въведена през май 2019 г.)
Функцията АФ с детекция на око е идеална за портретна фотография. Функцията АФ с детекция на око, която в момента се разработва, ще работи както с режим на фокусиране AF-S (Единичен АФ), който е полезен при снимане на неподвижни хора, така и с режим на фокусиране AF-C (Непрекъснат АФ), който е ефективен при снимане на хора, които често сменят позата си. Функцията има възможност да открива много очи, като потребителят може да избере кои от тях да фокусира фотоапаратът, което предлага повече гъвкавост при снимане на група от хора.

2. Увеличена ефективност на АФ/AE (планирана да бъде въведена през май 2019 г.)
Проследяване с AE (автоматична експозиция) скоро ще бъде възможно в (разширен) режим на серия от снимки с висока скорост в допълнение към текущото проследяване с АФ. Ефективността на АФ при слаба осветеност също ще бъде подобрена, което ще позволи по-бързо автоматично фокусиране в тъмни или затъмнени обстановки за снимане на неподвижни изображения и запис на филми.

3. Поддръжка за видео изход за RAW формат (датата на въвеждане ще бъде обявена допълнително)
Ще се поддържа изход за поток от 4K UHD и Full HD RAW данни от фотоапарата. Изходният поток от RAW данни може след това да бъде записан в съвместим RAW формат с помощта на външно записващо устройство. Това ще позволи на потребителите да използват 12-битови цветове за постигане на гъвкава цветова градация.

4. Поддръжка за карти с памет CFexpress (датата на въвеждане ще бъде обявена допълнително)
Новият фърмуер ще осигури поддръжка за CFexpress, нов стандарт за карти с памет, който предлага на потребителите по-голяма сигурност. Те осигуряват високоскоростна работа за по-ефективен работен поток. След надстройката потребителите ще могат да използват взаимозаменяемо карти CFexpress и XQD във фотоапарата. Освен към Z 7 и Z 6 в бъдеще поддръжката за карти с памет CFexpress ще бъде добавена и към цифровите SLR фотоапарати Nikon D5 (тип XQD), Nikon D850 и Nikon D500.

XQD е търговска марка на Sony Corporation.
CFexpress е търговска марка на CompactFlash Association (CFA).