11-02-2022

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТНОСНО СЪМНИТЕЛНИ ИМЕЙЛИ, ФАЛШИВО ИЗПРАТЕНИ ОТ ОТДЕЛА ЗА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА НА NIKON

Получихме информация, че хора, измамно претендиращи, че са представители на Nikon, се свързват по имейл със собственици на канали в YouTube и Facebook.

Измамната кореспонденция обикновено е от името на Nikon и/или е свързана с отдела за връзки с обществеността на Nikon, и в нея се иска от получателя да създаде видео с помощта на фотоапарат Nikon или се предлагат възможности за спонсорство.

Тези имейли не са свързани с Nikon или някоя от компаниите от групата на Nikon.

Поради нарастващата честота на тези инциденти фирма Nikon би искала да обърне внимание върху факта, че трети страни, представящи се за Nikon, може да се опитат да получат лична или финансова информация и да я използват за финансова печалба.

Моля, имайте предвид: Официална кореспонденция относно съществуващо или потенциално сътрудничество ще идва само от официален имейл адрес на фирма Nikon, завършващ на @nikon.com

Като вариант, с вас може да се свърже и някоя от нашите фирми партньори – за да се уверите, че е официална, ви предлагаме да проучите нейното присъствие в интернет и да проверите за следното:

• Признаци, че е легитимна
  – Уебсайтът е защитен – като погледнете в адресната лента (URL), вижте дали има „s“ в URL адреса (трябва да започва с https://) или символ на катинар
  – Наличието на данни за контакт или данни за официален дистрибутор
  – Наличието на политика за поверителност – например искане за приемане на бисквитки/подробности за това как се използват вашите данни
  – Подробности за работата й с Nikon – лого или случай от практиката

• Признаци, че е измамна
  – Липсата на някой от горните признаци
  – Лош правопис и граматика (включително в името на домейна)
  – Неработещи връзки (или липса на допълнителни връзки) към други страници на сайта

Ако имате съмнения, не отговаряйте, не щракайте върху която и да е връзка и не предоставяйте каквато и да е информация, без да потвърдите нейната легитимност.

Вместо това се свържете с местния представител за връзки с обществеността на Nikon, за да удостоверите верността на кореспонденцията – данните за контакт можете да намерите в секцията „Контакти с пресата“ в уебсайта на Nikon. Или можете да се свържете с Nikon чрез нашите платформи в социалните мрежи – нашите проверени канали ще имат синя отметка.