02-12-2022

NIKON И ПАРТНЬОРИ ОБЯВЯВАТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR“ ЗА 2022 г.

Амстердам, Нидерландия, петък, 2 декември 2022 г.: Nikon, CIWEM, WaterBear и Arup имат удоволствието да обявят победителите в конкурса „Environmental Photographer of the Year“ за 2022 г. Ежегодният конкурс, който сега чества 15-ия си юбилей, показва някои от най-вдъхновяващите световни снимки на околната среда, като предоставя международна платформа за повишаване на информираността относно проблемите, които излагат планетата ни на опасност.

Фотографът Мехди Мохеби Пур (Mehdi Mohebi Pour) бе удостоен със силно желаната награда Environmental Photographer of the Year за въздействащата му снимка, озаглавена „The Bitter Death of Birds“ („Горчивата смърт на птиците“) (2021 г.). Снимката изобразява само три от хилядите птици, умрели в лагуната Мианкале, Иран, поради липса на вода и замърсяване, както и усилията на екологичните работници да съберат телата, за да предотвратят разпространението на болестта. Печелившата снимка беше избрана заради нейното сюрреалистично изобразяване на кръговрата на живота между хората и дивите животни.

Мехди Мохеби Пур споделя:Това означава, че светът спечели тази престижна награда, тъй като снимането на климата и показването на причинените щети е най-големият ми приоритет в живота. Искам хората по света да знаят за тъжното събитие със смъртта на птиците в Иран, тъй като ако не преразгледаме начина си на живот и не се погрижим за планетата, това скоро ще се случи и в други страни."

Конкурсът удостоява с награди и фотографите на бъдещето. 16-годишният Фаиз Кан (Fayz Khan) спечели наградата Young Environmental Photographer of the Year за неговата завладяваща снимка „Beautiful but Hostile Colours on Earth“ („Красиви, но враждебни цветове на Земята“) (2022 г.). Снимката показва по-малко фламингота, летящи над езерото Магади и езерото Натрон в Кения, водоеми, от които се хранят, но които са силно алкални и токсични за повечето други форми на растителен и животински свят. Снимката беше оценена за това, че е класическа и добре композирана, като същевременно подчертава неописуемите ефекти от климатичната криза в Разломната долина.

Щефан Майер (Stefan Maier), генерален маркетинг мениджър в Nikon Europe: Развълнувани сме, че Фаиз Кан беше избран за носител на наградата „Young Environmental Photographer of the Year“ за 2022 г. Nikon стои зад някои от най-важните истории, разказани чрез фотографията през последния век, и ние сме щастливи да подкрепим такъв млад талант, тъй като той допринася за въздействието, което фотографията ще продължи да има в бъдеще, и усъвършенства своите фотографски умения.

Тази година международно жури, включващо посланика на Nikon и активиста Рои Галиц (Roie Galitz) и фотографката на околната среда и човешките права Матилде Гатони (Matilde Gattoni), получиха регистрации за участие от над 120 територии по света. Те варираха от любители до професионални фотографи от всички възрасти, от седем до 90 години. Тазгодишният конкурс представи също жури по етика за подобряване на отчетността и прозрачността при избора на снимки. Като следваше задълбочен процес на предварителна проверка, журито прегледа снимки, които повдигнаха етични опасения, и поиска допълнителна информация от фотографите, когато беше необходимо, за да им помогне да вземат информирано решение.

За да научите повече за тазгодишните победители в „Environmental Photographer of the Year“, посетете www.epoty.org.

Пълният списък на наградените снимки и победители в тазгодишния конкурс включва:

      ● Environmental Photographer of the Year: „The Bitter Death of Birds“ („Горчивата смърт на птиците“), Мехди Мохеби Пур (Mehdi Mohebi Pour), 2021 г.

      ● Young Environmental Photographer of the Year - Награда от Nikon: „Beautiful but Hostile Colours on Earth“ („Красиви, но враждебни цветове на Земята“), Фаиз Кан (Fayz Khan), 2022 г.

      ● Vision of the Future: „Vertical Farming“ („Вертикално земеделие“), Арие Базуки (Arie Basuki), 2022 г.

      ● Recovering Nature: „Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins“ („Натуралия: хроника на съвременните руини“), Джонатан „Джонк“ Хименес (Jonathan "Jonk" Jimenez), 2021 г.

      ● Keeping 1.5 Alive: „Chemical Explosion“ („Химическа експлозия“), Субрата Дей (Subrata Dey), 2022 г.

      ● Adapting for Tomorrow: „New Ways to the Future (III)“ (Нови пътища към бъдещето (III)), Симон Трамонте (Simone Tramonte), 2021 г.

Накратко за Nikon

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи, системни аксесоари и оптика за спорт и отдих – стои над 100-годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики.

Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. Фотографското оборудване, предлагано от компанията, което е носител на многобройни награди, дава възможност на фотографите и видеографите да реализират своята креативна визия на най-високо ниво. Многократно награждаваната оптика за спорт и отдих приближава света до вас за различните ваши занимания – от наблюдение на птици и звезди до театрални постановки, голф и пътешествия. Като доверен партньор с визия за бъдещето Nikon обединява създателите на съдържание на всички нива чрез своята ангажирана общност, ненадминат технически опит и достъп до образователни ресурси чрез инициативи като Nikon School.

Относно CIWEM

Акредитираният институт за управление на водите и околната среда (CIWEM) е независим професионален орган и регистрирана благотворителна организация, носител на кралска грамота, в Обединеното кралство, който работи в международен план за постигане на напредък в практиката на управление на водите и околната среда. CIWEM представлява общност от 30 000 професионалисти, които споделят обща визия за безопасен и устойчив свят. За повече информация посетете: https://www.ciwem.org/

Относно WaterBear

WaterBear е новаторска платформа за стрийминг, която показва наградени документални филми, както и оригинално съдържание, включващо теми, като биоразнообразие, общности, борба с климатичните промени и устойчива мода. Членовете на WaterBear могат безплатно да предават поточно видеосъдържание по всяко време и на всяко устройство, както и да предприемат директни незабавни действия за подкрепа на неправителствените организации по света и да създават по-добро бъдеще за нашата крехка планета. За повече информация относно WaterBear, както и за регистрация посетете: https://www.waterbear.com/

Накратко за Arup

Arup е колектив от консултанти и експерти, посветени на устойчивото развитие, които работят в 140 държави. Основана да бъде хуманна и успешна, организацията работи заедно със своите клиенти и партньори, като използва въображение, технологии и старание, за да създава по-добър свят. За повече информация посетете: https://www.arup.com/