21-10-2022

NIKON ОБЯВЯВА ДАТАТА НА ЗАПИСВАНЕ ЗА 39-ИЯ ГОДИШЕН КОНКУРС NIKON PHOTO CONTEST

Амстердам, Нидерландия, 21 октомври: Nikon има удоволствието да съобщи, че от 07:00 часа на 27-и октомври ще се приемат творби за 39-ото издание на конкурса Nikon Photo Contest. Записването затваря на 13 февруари 2023 г. в 07:00 часа.

Както и при предишните конкурси, участниците в изданието 2022 – 2023 ще имат възможност да представят както снимки, така и видеография. „Beloved (Любими)“ е темата за фотоконкурса, където Nikon ще търси изображения, които изразяват индивидуални приоритети от различни гледни точки както в категорията „Single Photo (Еднократна снимка)“, така и в категорията „Photo Story (История в снимки)“.   

Темата на конкурса за филми е „Next Steps (Следващи стъпки)“ – участията в категориите „Short Film (Късометражен филм)“ и „Super Short Film (Суперкъсометражен филм)“ трябва да изразяват бъдещето развитие и еволюцията на света.

Тазгодишното престижно жури ще бъде ръководено от Сара Леен (Sarah Leen), първата жена директор за фотография на списанието National Geographic и National Geographic Partners. През 2020 г. Сара създава Visual Thinking Collective, общност от жени редактори, учители и куратори, специализирани в създаването и управлението на визулани проекти. 

На назначаването ѝ като водещ съдия Сара коментира:

„Надявам се фотоконкурсът на Nikon да събере истории, които представят нашия свят днес. Ние тъкмо свикваме с новия начин на живот след три години изолация и страх от пандемията от COVID-19. Сега имаме нови възможности и нови шансове. Така че помислете за вашия свят, помислете за това, което сте видели да се променя и развива и сега е там като нова възможност. Наистина очаквам с нетърпение да видя работата, която идва от всички краища на света. Ние имаме тази възможност с този конкурс, за да покажем къде сме днес и да разкажем нашите истории, да разкажем вашите лични истории.“

Nikon Photo Contest се проведе за първи път през 1969 г. и в момента е най-големият международен фотоконкурс в света. Той има за цел да обогати културата на снимането, като предоставя възможност на професионалните фотографи и любителите по света да изразят себе си и да си взаимодействат. В предишния конкурс общо 26 000 участници от 150 държави и региони по света изпратиха над 65 000 фотографии.

Конкурсът е отворен за всички професионални фотографи и любители, независимо от възрастта, пола, или националността им. Повече подробности за категориите на конкурса, както и информация за това как да се запишете, можете да намерите на уебсайта на Nikon Photo Contest. Победителите се очаква да бъдат обявени през юли 2023 г.

Накратко за Nikon

Nikon е водещ световен доставчик на продукти и услуги за снимане. Зад иновативната оптична технология на компанията – от потребителски и професионални фотоапарати до обективи, системни аксесоари и оптика за спорт и отдих – стои над 100‑годишен опит. Марката е световно призната за определяне на нови стандарти в дизайна и работните характеристики, като революционните безогледални фотоапарати от серията Z на Nikon и обективите NIKKOR Z представляват ново измерение на оптичните характеристики.

Nikon поема ангажимент да бъде лидер във фотографската култура и дава възможност на някои от най-добрите визуални творци да достигнат своя творчески потенциал чрез визуално разказване на истории. Фотографското оборудване, предлагано от компанията, което е носител на многобройни награди, дава възможност на фотографите и видеографите да реализират своята креативна визия на най-високо ниво. Многократно награждаваната оптика за спорт и отдих приближава света до вас за различните ваши занимания – от наблюдение на птици и звезди до театрални постановки, голф и пътешествия. Като доверен партньор с визия за бъдещето Nikon обединява създателите на съдържание на всички нива чрез своята ангажирана общност, ненадминат технически опит и достъп до образователни ресурси чрез инициативи като Nikon School.