19-06-2018

Look Deeper: Nikon и фотографът Томас Сентпетри поглеждат под повърхността на европейските туристически дестинации

Нови подземни и надземни снимки на популярни туристически места, заснети с обективи NIKKOR с формати FX и DX

Амстердам, Нидерландия, 19 юни 2018 г.: В публикуваната днес от Nikon ексклузивна поредица снимки фотографът Томас Сентпетри (Tomas Sentpetery) е погледнал по-надълбоко, за да представи от различни перспективи как изглеждат популярни европейски туристически дестинации под и над земната повърхност.

Признавайки, че местата крият повече интересни неща, отколкото можем да видим първоначално, Томас е посетил пет европейски туристически дестинации – Лондон, Париж, Краков, Неапол и южния бряг на Испания, за да направи оригинални снимки по време на пътуването си. Оборудван с подбрани обективи NIKKOR с формати FX и DX и тела на фотоапарати, той е изследвал и заснел изключителните места, които съществуват под познати туристически обекти. От изоставените коридори на лондонското метро през възхитителните солни мини Величка близо до Краков до простора на испанския Барио де Куевас – най-големия пещерен комплекс на триглодити в Европа, изображенията показват, че все още могат да се открият неочаквани места. Пълната поредица снимки можете да видите тук.

Биг Бен в Лондон и изоставената метростанция „Олдуич“.
Надземна снимка: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
Подземна снимка: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Древните тунели на Галерия Борбоника под района на Неапол.
Надземна снимка: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Подземна снимка: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Историческите градове, разнообразието от култури и световноизвестните забележителности на Европа я превръщат в магнит както за туристи, така и за пътуващи фотографи. Томас обаче е искал да стигне по-далече. Той е използвал обективи NIKKOR с формат DX, поставени на Nikon D7500, за да снима европейски туристически дестинации „над повърхността“*, и обективи NIKKOR с формат FX, поставени към флагмана Nikon D850, за да ги снима под нея.

Барио де Куевас в Гуадикс, Испания, където се намира най-големият пещерен комплекс в Европа
Надземна снимка: AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR
Подземна снимка: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Над земната повърхност в Краков и солните мини Величка, разположени близо до града
Надземна снимка: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Подземна снимка: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Коментирайки проекта, Томас Сентпетри казва: „Навсякъде около нас има скрити светове и исках да покажа, че популярните туристически дестинации крият повече от онова, което вероятно очакваме. Проучете дестинацията, преди да пътувате, и не се страхувайте да погледнете по-надълбоко. С подходящия комплект оборудване и жажда за приключения може да се получат забележителни изображения по време на пътуването.“
 
Томас използва следното оборудване за снимките:
• Nikon D850 – най-новият фотоапарат с формат FX предлага идеалната комбинация от разделителна способност, скорост и светлочувствителност. Със своите 45 мегапиксела той улавя невероятно фини детайли, за да се получат отчетливи и ясни изображения, които пресъздават дори едва различими текстури. Диапазонът му от стойности на ISO от 64 до 25 600 е особено подходящ за извличане на ярки цветове в условия на слаба осветеност, което е идеално за изследване на мрачните светове, скрити под земната повърхност.
• Nikon D7500 – създаден за проницателния пътешественик, Nikon D7500 е лек фотоапарат с динамичен 20,9-мегапикселов сензор с формат DX и тънък накланящ се дисплей, който позволява на фотографите да фокусират и снимат дори от най-неудобните ъгли. С разширяемия си до 1 640 000 диапазон от стойности на ISO Nikon D7500 оползотворява по най-добрия начин наличната светлина при заснемане на всяка гледка по време на пътуване.

Оборудване с формат FX:
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – този суперсветлосилен обектив с изключително широк ъгъл осигурява острота от край до край и в ъглите на кадъра, която може да превъзхожда тази на равностойни обективи с фиксирано фокусно разстояние. Голямата диафрагма и нанокристалното покритие на обектива намаляват ефектите от фантоми и отблясъци, което означава, че може да се приспособява безпроблемно към всякакви условия по време на пътуване.
• AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR – този широкоъгълен обектив е най-широкоизползваният и предпочитан професионален обектив от гамата NIKKOR, като гарантира изключителни резултати при слаба осветеност и равномерна експозиция в целия диапазон на увеличение. Флуорното покритие по предните и задните лещи, което отблъсква водата, праха и замърсяванията, е предназначено за трудните условия по време на път.
• AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED – този лек и универсален фиксиран обектив е идеалният избор за креативни фотографи, които искат да подчертаят перспективите и да покажат нещо различно. Ултраширокото му фокусно разстояние от 20 мм, голямата му максимална диафрагма f/1,8 и компактната му конструкция означават, че без значение дали снимате в тесни затворени пространства, или правите фоторепортажи, обективът ще бъде на нужната висота.

Оборудване с формат DX:
• AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED – ултраширокоъгълен вариообектив с 2,4-кратно увеличение и висококачествена оптична конструкция, който помага за създаването на изображения с невероятна разделителна способност, висок контраст и минимално изкривяване. За пътуващите фотографи този обектив е идеален за заснемане на пейзажи, за подчертаване на перспективи или за снимане в тесни пространства.
• AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR – идеалният обектив за пешеходни екскурзии за фотографи, които искат да снимат прекрасни изгледи в далечината. Лекото му тяло, голямата диафрагма f/2,8 – 4 и системата за намаляване на вибрациите са подходящи за лесно снимане от ръка.
• AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR – този вариообектив с мощно 16,7-кратно увеличение и супертелефото обхват е идеален за снимане по време на пътуване. Той е универсален, има компактно тяло, което не е за сметка на качеството на изображението, и освен това разполага с практичен превключвател за заключване на вариообектива, който го предпазва, когато сте в движение.

Томас завършва коментара си така: „Независимо дали снимах мрачно затворено пространство, или обширен, изпълнен с контраст пейзаж на открито, обективите, които използвах ми позволиха да се приспособя с лекота към предизвикателствата на всяко от тези места. Този проект показва колко е важно човек да разполага с подходящия обектив за правилната снимка и да не се страхува да опитва да извлече най-доброто от себе си и своето оборудване, за да открие красотата, скрита във всяко пространство.“

Фотографите, които са вдъхновени от поредицата „Look Deeper“ и искат да експериментират и развият уменията си в областта на фотографията по време на пътуване, могат да се възползват от промоция с кеш-бонус за фотоапарата Nikon D7500 и обективите NIKKOR, които Томас е използвал.

*Снимка на Биг Бен в Лондон, заснета с Nikon D800 и AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED

Кой е Томас Сентпетри?

Живеещият в Лондон Томас Сентпетри, който е словак по произход, е опитен пейзажен и портретен фотограф. Яркият му фотографски стил се характеризира със снимки на известни лондонски забележителности на фона на драматично небе. Томас също така пътува много из Европа и обича да открива скрити и неизследвани места. С последната си серия снимки Томас се надява да заинтересува и вдъхнови пътуващите фотографи да погледнат по-надълбоко, когато предприемат следващото си пътешествие.

За повече информация относно продуктите на Nikon, които са носители на многобройни награди, посетете: www.europe-nikon.com