06-07-2017

Обявени са победителите в конкурса Nikon Photo Contest 2016 – 2017 г.

Амстердам, Нидерландия, 6 юли 2017 г.: Nikon има удоволствието да разкрие победителите в конкурса Nikon Photo Contest 2016 – 2017 г. Това е един от най-престижните международни фотоконкурси в света, провеждан от 1969 г. насам. Тази година в чест на 100-годишнината на Nikon бе представена специалната тематична награда Celebration („Честване“).

21 511 фотографи от 170 държави и региона изпратиха 76 356 творби – нов рекорд за конкурса от гледна точка на броя участвали държави и региони.

Победители в Nikon Photo Contest 2016 – 2017 г.

Nikon 100th Anniversary Prize (Награда по случай 100-годишнината на Nikon): Greeting to the Sun (Поздрав към слънцето)

Аннамария Бруни (Италия)

Grand Prize (Голяма награда): 休 (Време за почивка)

Юенюен Тиен (Китай)

Award for the Most Popular Entry (Награда за най-популярна конкурсна творба): Disappearing fishing method by Moken (Изчезващ риболовен метод от Мокен)

Дорт Върнър (САЩ)

Победителите бяха избрани от международен панел от професионалисти от различни сфери, ръководени от световноизвестния графичен дизайнер и художествен директор Невил Броуди (Neville Brody), който обобщи следното: „Конкурсните творби се различаваха много по отношение на тема и интереси: някои имаха забавен и експериментален характер, но повечето бяха с политическа насоченост или даваха философски възглед за света. Наградените творби са отражение на баланса между художествен усет и повествователни способности. Глобални притеснения и проблеми са заснети и изразени с помощта на проста реалност – изображения, които ни помагат да разберем по-добре кои сме и ни разкриват по-големи истини за света, в който живеем.“

Освен че избра един победител за Nikon 100th Anniversary Prize и един за Grand Prize от конкурсните творби в другите две категории, журито присъди 1-ва, 2-ра и 3-та награда за всяка категория и формат (единична снимка/фоторазказ/видеоклип). Бе избран и носител на приза Award for the Most Popular Entry чрез гласуване от участниците в конкурса.

Всички наградени снимки и информация можете да намерите на уебсайта на Nikon Photo Contest 2016 – 2017 г.