30-06-2017

Посланикът на Nikon Венсан Мюние снима застрашения от изчезване снежен леопард

5000-метровите височини, температурите от -35°C и геополитическата нестабилност не пречат на смелия фотограф да разкрие природното чудо на Тибет

5000-метровите височини, температурите от -35°C и геополитическата нестабилност не пречат на смелия фотограф да разкрие природното чудо на Тибет

Амстердам, Нидерландия, 30 юни 2017 г. – европейският посланик на Nikon и фотограф на дивата природа Венсан Мюние (Vincent Munier) завърши амбициозен проект за документиране на най-застрашените от изчезване представители на тибетската фауна. За да заснеме този сравнително непознат и неизследван регион, Венсан преодолява големи надморски височини, минусови температури и труднопроходими местности, оборудван с палатка, топли дрехи и своите фотоапарати Nikon D5 и Nikon D500 и обективи NIKKOR.

Венсан заснема най-различни животни, включително дивия як, тибетските газела и антилопа, пясъчната лисица и паласовата котка, но основната му цел е да документира пословично срамежливия и саможив снежен леопард – животински вид, застрашен от изчезване в резултат на климатичните промени.

Сближаване на човека и природата

Тибет е труднодостъпно място не само от геополитическа, но и от практическа гледна точка. Причината е голямата надморска височина. С помощта на местен гид Венсан достига до някои от най-отдалечените и девствени места в района, извисяващи се до 5000 метра.

„Любопитството и жаждата за приключения са движеща сила за мен, така че климатът и рядката дива природа на Тибет бяха идеалното предизвикателство, коментира Мюние. Работата в толкова тежки условия изисква да разполагам с най-добрите фотоапарати и обективи, за да не пропусна нито един момент. Използвам оборудване Nikon от дванадесетгодишен. За това пътуване се нуждаех от надеждния Nikon D5, любимия ми фотоапарат, и леснопреносимия Nikon D500. Обективите AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR и AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR също имаха ключова роля в заснемането на качествени кадри от разстояние.“

Запознаване с най-неуловимия хищник в природата

Подозира се, че броят на снежните леопарди, които живеят на свобода, е намалял поне с 20% за по-малко от две десетилетия¹. Природозащитниците не скриха нарастващото си безпокойство за бъдещето на снежните леопарди, които вече са в списъка на застрашените видове, след наскоро появилите се кадри, показващи как те и обикновени леопарди² споделят едно местообитание на Тибетското плато.

Венсан посещава Тибет три пъти, за да види снежния леопард. Добрият камуфлаж и предпазливостта на този хищник го правят труднозабележим. При третото си пътуване Венсан успява да се установи в непосредствена близост до майка и бебето й и остава там два дни, за да заснеме как ловуват заедно с помощта на избрани от него съчетания между фотоапарат и обектив.

„Връзката ни с природата е необичайна – дели ни огромна пропаст, продължава Мюние. Когато работя по проекти, стигам до крайности в опит да запълня тази празнина. Не е лесно и често се страхувам от терена, климата и дори животните. Важно е обаче да разберем, че не сме господари на света. Благодарен съм, че имам възможност редовно да се връщам назад към природата и да живея в същите условия като тези създания, лишен от домашните си удобства.“

Програма за европейски посланици на Nikon

В програмата за европейски посланици на Nikon участват талантливи и влиятелни визуални творци, които използват най-модерните технологии в индустрията и следват социалните тенденции, за да представят настоящето. Венсан е световнопризнат новатор в снимането на дивата природа. Поради тази причина Nikon отправя предизвикателство към него, като му дава възможност да осъществи мечтания си фотографски проект.

За повече информация относно проектите на Венсан посетете страницата му Special Project.

Комплектът

За проекта си Венсан използва следното оборудване:

• AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR 
• AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR 
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR 
• D5 
• D500

За Венсан

Венсан Мюние специализира в снимки на дива природа и животни. Роден в района на Вогези, Франция, любовта на Венсан към фотографията започва още на 12-годишна възраст. Голяма част от младежките си години той прекарва в снимане на дивата природа в горите около дома си. Венсан е първият фотограф, удостоен три пъти подред с наградата на Би Би Си „Ерик Хоскинг“ за фотограф на годината в областта фотография на дивата природа. Негови снимки се излагат в художествени галерии и публикуват в международни престижни списания.

Всички изображения са собственост на © Венсан Мюние.


¹https://www.wwf.org.uk/wildlife/snow-leopards
²http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-38610862