Nikon Imaging | България | Европа

27-07-2016

Общото производство на обективи NIKKOR за фотоапарати със сменяеми обективи достигна 100 милиона

Амстердам, Нидерландия, 27 юли 2016 г.: Nikon Corporation има удоволствието да съобщи, че общият брой на произведените обективи NIKKOR¹ за фотоапарати Nikon със сменяеми обективи достигна сто милиона през юни 2016 г.

Историята на NIKKOR, марката за фотографски обективи на Nikon, започва през 1932 г., когато Nikon (тогава Nippon Kogaku K.K.) регистрира търговската марка NIKKOR. Скоро след това, през 1933 г., на пазара излизат обективите Aero-Nikkor за въздушна фотография. През 1959 г. Nikon пуска на пазара SLR фотоапарата Nikon F, както и първите обективи NIKKOR за SLR фотоапарати Nikon, включително NIKKOR-S Auto 5cm f/2.

Името NIKKOR възниква в резултат на често използвана навремето практика при създаването на имена на фотографски обективи – чрез добавяне на буквата „r“ към „Nikko“, изписаното на латиница съкращение на Nippon Kogaku K.K. – първоначалното име на компанията при създаването й.

Линията NIKKOR на Nikon понастоящем се състои от над 90 типа обективи, включително свръхширокоъгълни до супертелефото обективи с фиксирано фокусно разстояние (т.нар. твърди обективи), обективи „рибешко око“, вариообективи, микрообективи и PC-E обективи, които намират широко приложение, както и обективи 1 NIKKOR за усъвършенствани фотоапарати със сменяеми обективи.

Байонетът Nikon F се използва за SLR фотоапаратите и сменяемите обективи на Nikon oще от създаването на фотоапарата Nikon F през 1959 г. През годините байонетът F бива усъвършенстван с най-модерните за времето си технологии, включително контрол на диафрагмата и автоматично фокусиране. Тази практика продължава и до днес, за да се гарантира поддръжката за най-новите цифрови фотоапарати и обективи.

Nikon също така затвърждава позициите си в проучването и разработването на средства за анализ на оптичната производителност. През 2013 г. Nikon започва работа по проектирането и внедряването на OPTIA² – устройство за измерване на всички видове аберация³, възникващи при фотографските обективи, както и на специализиран графичен симулатор, който се използва с OPTIA. Графичният симулатор (софтуер) дава възможност обективите прототипи да се тестват чрез симулация на истинска фотография още в етапа на проектиране. В резултат на това обективите могат да се разработват с по-голям контрол не само върху разделителната способност, но и върху широка гама характеристики, като например размазване (познато също като „боке“), репродукция на текстури и усещане за дълбочина.

Един от обективите, разработен с помощта на OPTIA, е новият AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Той е олицетворение на дизайнерската концепция за „високо качество на триизмерните образи (репродукция с първокласни характеристики)“ и се отличава с по-естествено възпроизвеждане на триизмерни обекти в двуизмерни снимки. Обективът придава на изображенията естествено усещане за дълбочина, в която основният обект е изобразен по впечатляващ начин, и същевременно осигурява красиво боке, което се променя плавно с увеличаването на фокусното разстояние.

Nikon стартира световния сайт www.nikkor.com за споделяне на разнообразно завладяващо съдържание, свързано с NIKKOR, включително фото- и видеогалерии на творби, заснети с обективи NIKKOR, интервюта с дизайнери на обективи и още много други неща.


¹ Сменяеми обективи за SLR фотоапарати Nikon и усъвършенстван фотоапарат Nikon 1 със сменяеми обективи
² Анализатор на оптичната производителност и общите харктеристики на изображенията
³ Аберация възниква, когато светлината от една точка на даден обект не се предаде към една-единствена точка след преминаването си през оптичната система. Това води до помътняване или размазване на изображението и може също да причини деформация на образа на обекта.