22/03/2011

Относно бедствието в Япония (към 22 март)

Nikon Group изразява най-искрено съчувствие на жертвите на земетресението, както и своята съпричастност и искрена грижа към всички, засегнати от бедствието.


Веднага след земетресението бе създаден извънреден щаб за контрол на бедствието, ръководен от президента на корпорацията. Негова задача е събирането на данни за безопасността на служителите, оценка на щетите на производственото оборудване и полагане на всички усилия за максимално бързото възстановяване на производството. По-долу е актуализацията на информацията по отношение на въздействието на земетресението и влиянието на щетите върху нашата работа.

1. Безопасност на нашите служители

За наше дълбоко съжаление, беше потвърдена информацията за смъртта на един служител на Sendai Nikon Corporation. Безопасността на други трима в района на град Натори, префектура Мияги все още не е установена.

2. Щети на производственото оборудване и прогноза за бъдещото производство

Една от нашите собствени фабрики и седем от фабриките на производствените ни подразделения, са разположени в префектурите Мияги, Точиги и Ибараки в засегнатият от бедствието район*. Производството в тях бе преустановено след земетресението.
Операциите в Tochigi Nikon Corporation бяха възстановени в Петък, 18 Март.
Очаква се операциите в Sendai Nikon Corporation и Miyagi Nikon Precision Co., две от частично повредените предприятия, да бъдат възобновени до края на март. Операциите в останалите обекти ще стартират утре, 23-ти март.
Дори и след възобновяване на операциите, имаме опасения, че е възможно да настъпи ситуация, при която да не успеем да удовлетворим търсенето на нашите продукти. Това може да е причинено от невъзможността да възстановим пълния производствен капацитет поради проблеми като планираното спиране на електрозахранването или липсата на доставки на компоненти от нашите партньори. Въпреки че ние правим всичко възможно за преодоляването на тези трудности, ще бъдем благодарни на нашите потребители, ако проявят разбиране.

Ние обезпечаваме и разширяваме поддръжката на процесите по възстановяване на съоръженията на клиентите на Precision Equipment и Instruments подразделенията ни, пострадали от бедствието, както и осигуряване на услуги по ремонт и поддръжка на клиентите на Imaging подразделението ни.

3. Прогнозна за влиянието на щетите върху нашата работа.

Ние продължаваме нашите усилия за оценка на ефекта от щетите и планираното спиране на електрозахранването върху нашата работа и бизнес показатели. Докладите ще бъдат обявени веднага щом преценим, че прогнозата ни няма да търпи съществени измемения.

* Разположение на фабриките и производствените подразделения:
* Mito Plant, Nikon Corporation: Mito, префектура Ibaraki
* Sendai Nikon Corporation: Natori, префектура Miyagi
* Miyagi Nikon Precision Co., Ltd.: Zao-machi, Katta-gun, префектура Miyagi
* Zao factory, Nikon-Trimble Co., Ltd.: Zao-machi, Katta-gun, префектура Miyagi
* Tochigi Nikon Corporation: Otawara, префектура Tochigi
* Tochigi Nikon Precision Co., Ltd.: Otawara, префектура Tochigi
* Kurobane Nikon Co., Ltd.: Otawara, префектура Tochigi
* Nasu Nikon Co., Ltd.: Nasukarasuyama, префектура Tochigi

Забележка:
Nikon-Trimble Co., Ltd. е equity-method компания.
Nasu Nikon Co., Ltd. е подразделение на Nikon-Essilor Co., Ltd. и е equity-method компания.