Nikon Imaging | България | Европа

Дядо Коледа може да е лицето на Коледа, но съществува армия от хора, които работят цяла година, за да превърнат тези най-обичани празнични традиции в реалност.

Nikon възложи задача на фотографката Палома Парот да разкрие многоликия образ на Коледа – хората из цяла Европа, които допринасят за нейното осъществяване.

За великолепната поредица портретни снимки тя използва фотоапарата D7500 и обективи NIKKOR, за да покаже уменията и майсторството на тези „лица“, докато те разказват за приноса си в подготовката за Коледа. 

Майк Уолъс, 70 г.
Сладкар, Мег Ривърс Бейкъри, Шипстън он Стауър (Великобритания)

Британският сладкар Майк Уолъс (Mike Wallace) е главен пекар в Мег Ривърс Артизън Бейкъри (Meg Rivers Artisan Bakery) от 14 години, като основната част от функциите му включва приготвянето на редица празнични сладкиши.

Майк обикновено започва подготовката за Коледа от септември. Коледните сладкиши, пудингите, коледният венец, минс пайовете и кексовете се пекат на малки партиди сутринта и се довършват и украсяват на ръка следобед, за да са готови за доставка на следващия ден. За Майк Коледа означава да раздава радост на другите и особено му е приятно, когато вижда как клиентите се връщат всяка година, за да си купят от коледния му кейк с глазура, чиято рецепта е носител на множество награди.

Джейд Даунър, 25 г.
Създателка на картички, Тайди Принт, Брайтън (Великобритания)

Създателката на картички Джейд Даунър (Jade Downer) от Брайтън учредява Тайди Принт (Tidy Print), нейното студио за ситопечат и магазин, заедно с партньора си Даниел Томлинсън (Daniel Tomlinson) едва през миналата година. От отварянето му Джейд не само произвежда свои собствени картички, но предлага уъркшопи за създаване на коледни картички, в които обучава хората на основите на ситопечата.

По време на тези нейни уъркшопи клиентите научават как да проектират собствени коледни картички. Чрез шаблони, смесване на цветовете и отпечатване те имат възможността да създават по свой вкус празнични послания за любимите си хора.

Андерс Ларсен, 50 г.
Земеделец, отглеждащ коледни елхи, Федрес Гейв, Копенхаген (Дания)

Датският земеделец, отглеждащ коледни елхи, Андерс Ларсен (Anders Larsen) израства на малкия остров Лоланд на 150 км от Копенхаген. През седмицата Андерс и съпругата му работят като адвокати в Копенхаген, но през уикендите отглеждат коледни елхи в собствената си ферма и плантация. Съпрузите купуват фермата за коледни елхи преди две години и днес тя се е превърнала в семеен бизнес.

Те се грижат за елхите целогодишно, преди да започнат да ги подготвят за продажба през ноември. Двамата често викат децата и родители си да им помагат в края на годината, когато във фермата има много работа, и това за Андерс е възможност да събере своето и други семейства заедно. По традиция семействата в Дания избират и отрязват своята коледна елха като част от подготовката за празника. Андерс с нетърпение очаква да ги види как карат колело из фермата и прекарват следобеда си в избиране на своята елха, след което се отправят към къщи с децата си заедно с натоварените на велосипедите си дръвчета.

Упи Виркула, 51 г.
Водач на елени, Сала Рейндир Парк, Сала (Финландия)

Упи Виркула (Upi Virkkula) работи като водач на елени в Сала, Финландия, от почти две десетилетия. Той се грижи за елените през цялата година – от планирането на сафарита до организирането на пашата и дори посещенията за наблюдение на великолепното северно сияние.

Упи описва Сала Рейндир Парк (Salla Reindeer Park) като уникално място, където хората могат да избягат от ежедневието и да почувстват една различна страна на Коледата, и се възползва от възможността да им покаже красивата лапландска природа. Гвоздеят в неговата коледна програма е ежегодното надбягване с елени в парка – традиционен и популярен спорт в Лапландия, в който посетителите се насърчават да се състезават кой ще постигне най-доброто време.

Джули Тънър, 55 г.
Производител на люлеещи се кончета, Дъ Рокинг Хорс Шоп, Йорк (Великобритания)

Джули от Йоркшир работи в Дъ Рокинг Хорс Шоп (The Rocking Horse Shop) от 1999 г. През тези 18 години тя е станала майстор в занаята си да произвежда седла и юзди по поръчка не само за стари и нови люлеещи се кончета, но и за самоуки майстори, които правят свои собствени с помощта на схемите, продавани в магазина.

Поръчките за коледни подаръци от семейства, търсещи нещо непреходно и класическо, се приемат още през март. Често хората носят стари кончета за реставриране, за да се насладят отново на любима вещ от детството си и да зарадват по същия начин децата си.  Джули коментира, че е привилегия да можеш да си част от такъв специален подарък и че също така е забелязала тенденция за даряване на подаръци, които могат да бъдат предавани от поколение на поколение – много хора ги молят да поставят специални спомени и снимки по тялото на кончетата като послание към потомците.

Том Каунт, 18 г.
Производител на коледни чорапи, Санта Сакс, Линкълншър (Великобритания)

Том Каунт (Tom Count) работи като помощник производство в Санта Сакс (Santa Sacks), където се занимава с отпечатване и персонализиране на класически чували от зебло и чорапи за Коледа. За да може всеки отделен чувал или чорап да носи името на евентуалния си собственик, той отпечатва инициалите му върху продуктите с помощта на термопреса. Към тях се добавят финални щрихи, преди да бъдат грижливо опаковани и увити с панделка и Том да се погрижи те да бъдат доставени навреме за Коледа.

Младежът гледа на своята работа като на възможност да помага на другите да даряват вълшебство за коледния празник чрез грижливо подбрани индивидуални подаръци. Той обича да се усеща като част от коледната традиция, виждайки как семействата купуват чувал за първата Коледа на детето си, който ще използват още години наред.

Даниел Ауст, 43 г.
Производител на играчки, ГРИМС Шпил унд Холц Дизайн, Хохдорф (Германия)

Германският производител на играчки Даниел Ауст (Daniel Aust) ръководи работилницата Гримс Той (Grimm’s Toy) през последните 11 години.  Той комбинира творчество и майсторство, за да произвежда ръчно изработени трайни играчки от естествено дърво и се грижи работата да върви добре – от ръководенето на персонала до поемането на отговорност за техническите и механичните устройства.

За Даниел изработването на играчки е начин да внася радост в живота на децата на Коледа, тъй като играта е изключително важна част от детството. Той обича да слуша прекрасните разкази на клиентите, след като са купили класическа играчка за дърпане или подреждане, както и да гледа как децата им играят с тях за първи път.

Коментирайки преживяванията си, Палома Парот каза: „Като портретен фотограф търся оборудване, което феноменално точно да разпознава обекта и да предлага отлични характеристики, включително свободата и способността да предава историята на моя обект само чрез един фотоапарат и обектив. И двата обектива, които използвах за тази сесия, предлагаха гъвкавостта да заснема близки портрети, като същевременно поставя хората в центъра на работната им среда, за да покажа приноса им в подготовката за Коледа.“

Палома Парот е заснела изображенията с помощта на новия D-SLR флагман с формат DX на Nikon – D7500 – и следните обективи NIKKOR.
•  AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR: Този висококачествен, компактен и универсален вариообектив с формат DX лесно покрива диапазона от широкоъгълно до телефото увеличение, което го прави подходящ за повечето фотографски ситуации – от близки портрети до снимки по време на пътуване. Впечатляващата технология за намаляване на вибрациите на Nikon запазва яснотата на изображенията, а олекотеното тяло на обектива балансира добре върху фотоапарата.
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G: Този 50-милиметров светлосилен фиксиран обектив има голяма максимална диафрагма от f/1,4, която е идеална за снимане при слаба осветеност или когато е необходима малка дълбочина на рязкост. Освен това той е оборудван с изключителния безшумен вълнов двигател (SWM) на Nikon за бързо и тихо автоматично фокусиране.