Nikon Imaging | България | Европа

Като фотограф на дивата природа Венсан иска да сподели със света красотата на тибетската флора и фауна. Специалният проект на Nikon, по който работи, го отвежда до някои от най-отдалечените и девствени райони на Тибет, където се надява да заснеме пословично срамежливия и саможив снежен леопард.

В: Защо избра Тибет за специалния си проект?

Тибет е дом на най-дивите представители на дивата природа, но много малко хора наричат областта свой дом. Чел съм много книги за Тибет и дивата й природа, особено написаните от американския биолог Джордж Шалър (George Schaller), който работи в Тибетското плато през 70-те и 80-те години на миналия век.

Като изключим дейността на Шалър, областта е сравнително непозната, което означава, че голяма част от дивата й природа не е документирана. Някои животни в региона не се срещат никъде другаде по света.

Исках специално да направя снимки на застрашения от изчезване снежен леопард и непознати същества, като паласовата котка.

В: Кои бяха основните предизвикателства на работата в Тибет?

Тибет е изключително труднодостъпно място – както от геополитическа, така и от практическа гледна точка. Причината е голямата надморска височина. Ако смятате да предприемете пътуване на място като Тибет, непременно потърсете помощ от изследователи при планирането на маршрута си. Тъй като нямаше как да намеря надеждна карта в Тибет, трябваше да използвам Google Earth, за да следя къде съм и къде трябва да отида.

Смятам също, че е важно да не пътувате сами. Преди време пътувах с човек, когото срещнах там. Той ми помогна по най-различни начини – от намирането на телефонен сигнал до създаването на базов лагер. Наскоро се върнах в Тибет с асистент и друг приятел. Спътниците ми бяха изключително полезни за откриването на снежния леопард, който е цар на камуфлажа и е трудноразличим на фона на планинския пейзаж.

В: Какво научи от посещението си в Тибет?

Научих много за себе си. Връзката между човека и природата е необичайна – дели ни огромна пропаст. Когато работя по проекти, стигам до крайности в опит да запълня тази празнина. Не е лесно и често се страхувам от терена, климата и дори животните. Важно е обаче да разберем, че не сме господари на света.

Благодарен съм, че мога редовно да се връщам назад към природата и да живея в същите условия като тези създания, лишен от домашните си удобства. В крайна сметка всички сме животни.

В: Кой бе най-запомнящият се момент от пътуването?

Имах изключително близка среща с красив снежен леопард. Намерих майка и бебето й и в продължение на два дни ги наблюдавах, скрит зад една скала. Първоначално тя се опита да ловува сини овни, основната плячка на снежния леопард. След неуспешното начинание се премести в един каньон, където успях да я проследя.

Бях на около 100 метра от нея, което беше невероятно и същевременно ужасяващо. След това забелязах, че видя сянката ми. Веднага легнах на земята, тя се приближаваше все повече и осъзнах, че може да ме нападне във всеки един момент. След миг станах, за да види, че съм човек, а не див як или потенциална плячка. Тя избяга, но моментът преди това, в който срещнахме погледите си, бе удивителен. Чел съм много за снежните леопарди, но досега не съм попадал на подобна история. Те познават всяко кътче от планината – през повечето време ви виждат, а вие тях – не. Този път обаче виждането беше взаимно.

В: С какво те заплениха снежните леопарди?

Обичам да се срещам лице в лице с едри хищници, като мечки и вълци – тръпката да се изправиш пред огромно и красиво животно, е неописуема. Преживяването става още по-вълнуващо, когато има предизвикателство.

За първи път видях снежния леопард едва при третото си посещение на Тибет. Надявам се някой ден да срещна сибирски тигър – с такава професия не знаеш на какво ще попаднеш.

В: Какви други животни се надяваш да снимаш някой ден?

Впечатлен съм от паласовата котка, кръстоска между снежен леопард и дива котка, защото е толкова непознато за нас животно. Но в Тибет има множество уникални създания, като антилопата, дивото магаре и дивия як. Дивите якове са едва 15 000 – те са застрашен вид.

В: Как планираш подобни проекти?

Изключително важно е да направиш проучване, преди да се впуснеш в такова пътуване. Прочетох колкото книги можах, но няма много информация за областта и дивата й природа – въпреки че това е част от чара, ми се наложи да се справям с някои неща, за които не бях подготвен. Паласовата котка например е вид, за който знаем много малко.

В: Как избираш какво оборудване да вземеш със себе си?

Да срещнеш снежен леопард е огромна привилегия, затова искаш да си подготвен с най-добрите фотоапарат и оборудване. Трябва да оптимизираш всичко, за да не пропуснеш нито един момент. Ето защо се доверих на качеството и надеждността на D5 и D500 на Nikon.

Човек би си помислил, че когато снима при минус 35 градуса, времето ще бъде основно съображение, но цялото оборудване на Nikon, което използвах, работеше отлично при тези климатични условия. Знаех, че през цялото време в Тибет ще се движа по труден терен, затова бе важно моделите фотоапарати да са малки и леки.

В: Какъв съвет ще дадеш на фотографите, които искат да заснемат бързи и ловки животни, като снежния леопард?

Най-важно е да уважавате животните и да не ги безпокоите – това е добре и за вас, и за тях. Те могат да бъдат опасни. Проучете обекта и се запознайте с навиците и поведението му. Старая се да прочета възможно най-много за животните и също така да разговарям с други фотографи и изследователи и да се уча от опита им.

По време на снимки се стремя да се възползвам от естествената светлина. Препоръчвам също да положите максимални усилия да заснемете разнообразни изображения. Избягвайте да правите едни и същи снимки.

В: Какво означава за теб възможността да бъдеш европейски посланик на Nikon и да работиш по проекти като този?

Аз съм верен потребител на Nikon и използвам оборудване на компанията от 12-годишен. Имам невероятна връзка с марката и се гордея с това, че съм европейски посланик на Nikon. Като фотограф е удовлетворяващо и вълнуващо да получиш възможността и подкрепата да работиш по такъв амбициозен проект.