Научете повече за „синия час“

СНИМАНЕ НА СЦЕНИ ПО ВРЕМЕ НА „СИНИЯ ЧАС“

Терминът „син час“ (наричан още „режимно време“), взет от „La hora azul“ на испански или „L'Heure Bleue“ на френски, е отрязъкът от време точно преди появата на изгряващото слънце или непосредствено след залязването му. „Синият час“ е най-известен с романтичните асоциации, които предизвиква, и поразителното визуално качество, което придава на драматични сцени във филми и снимки.

Nikon D7000, f/29, 30 сек, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА „СИНИЯ ЧАС“

Това е моментът, когато нюансът на небето е предимно тъмносин и светлината е достатъчно мека, за да подчертае повечето тъмни области от сцената без необходимост от допълнителен източник на светлина. Това се дължи на разсейването на електромагнитни вълни (на Релей), което представлява разсейване на светлината от частици, по-малки от дължината на вълната на видимата светлина, същият процес, който кара небето да изглежда синьо.

Когато слънцето застане на шест градуса под хоризонта, то вече не осветява директно земята, а горния слой на атмосферата. Това е известно като „граждански полумрак“. През този отрязък от време червената светлина, която има по-голяма дължина на вълната от синята, преминава през атмосферата в космоса, докато синята се разсейва.

Сутрин „синият час“ се появява точно преди „златния час“, в началото на „гражданския полумрак“, което е около 30 минути преди изгрев слънце. Вечер той се появява в края на „гражданския полумрак“, точно след „златния час“, и започва приблизително 10 – 15 минути след залез слънце.

ПОПУЛЯРНИ ОБЕКТИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА ЗАСНЕМАТЕ

Снимането по време на „синия час“ е лесен за усвояване жанр, тъй като обикновено не се налага да се притеснявате от ярка светлина или сенки в снимките. Пейзажите, градските изгледи и портретите са фотографски жанрове, при които снимането по време на „синия час“ дава много добри резултати, тъй като меката сумрачна светлина може да създаде ефирно настроение в сцените.

РЪКОВОДСТВО ЗА СНИМАНЕ ПО ВРЕМЕ НА „СИНИЯ ЧАС“

Ако сте начинаещи в снимането по време на „синия час“, ви предлагаме някои съвети, с които да започнете:

• Тъй като „синият час“ зависи от географското ви местоположение, не забравяйте да проверите кога изгрява и залязва слънцето при вас.
• Планирайте предварително и отидете по-рано на мястото, където ще снимате. Трябва да си оставите достатъчно време, за да подготвите оборудването си.
• Монтирайте фотоапарата на статив, за да му осигурите стабилност, и композирайте изображението си с линията на хоризонта като фон.
• Запазете стойността на ISO колкото се може по-ниска, за да намалите зърнистостта и шума в изображението.
• По време на „синия час“ ще трябва да използвате по-бавна скорост на затвора, за да могат изображенията ви да бъдат правилно експонирани. Снимайте в режим с приоритет на затвора или ръчен режим, тъй като те позволяват да избирате ръчно скоростта на затвора.
• За да постигнете острота на изображението, задействайте дистанционно фотоапарата или включете таймера му. Натискането на спусъка на затвора понякога може да предизвика неволно заклащане на фотоапарата, което да доведе до размазване на снимката.
• Направете няколко пробни снимки и винаги проверявайте хистограмата, за да се уверите, че няма твърде силно осветени елементи или ненужни сенки.

Ако използвате D-SLR за вашите снимки, опитайте да експериментирате с фотографията с широк динамичен диапазон (HDR). HDR изображението се състои от няколко снимки, направени с различни нива на експозиция, които след това се смесват заедно при последващата обработка. Някои D-SLR фотоапарати на Nikon имат вградена функция за режим HDR, при която се заснемат няколко експозиции на дадена сцена и се комбинират във фотоапарата, за да се получи HDR снимка.