Използване на вградената функция Wi-Fi на фотоапарат Nikon

Постъпково ръководство за настройка

Избрани D-SLR и COOLPIX фотоапарати Nikon имат вградена функция Wi-Fi®, така че да можете безпроблемно да прехвърляте изображения от фотоапарата с Wi-Fi към съвместим смартфон или таблет за лесно споделяне. А едно от страхотните неща на фотоапаратите Nikon, които разполагат с функция за свързване чрез Wi-Fi, е, че не е необходимо да се намирате в обхвата на Wi-Fi точка за достъп. Връзката се осъществява чрез фотоапарата и смарт устройството.

Въпреки че смартфонът ви вероятно има функция за снимане, цифровият ви фотоапарат Nikon сигурно може да прави по-добри снимки. Причината е, че цифровите фотоапарати използват по-голям сензор за изображения и мощни процесори за обработка на изображенията. Сензорът на фотоапарата е проектиран да осигурява по-висока разделителна способност, по-широк динамичен диапазон и възможността за снимане при слаба светлина и използване на високи стойности на ISO – всичко това позволява да се създават висококачествени изображения. Освен това цифровите фотоапарати Nikon използват великолепните обективи NIKKOR, а така също и много функции и аксесоари, които ви дават възможност за творчество при снимането.

Изображенията могат да бъдат качени на съвместимо смарт устройство с инсталирано приложение Wireless Mobile Utility (WMU) на Nikon. Приложението е безплатно и може да се намери в iTunes Online Store® и онлайн магазина Google Play™ за устройства с Android™.

Фотоапаратът ви с висока разделителна способност създава големи файлове и вероятно няма да е добра идея да снимате с максималната му разделителна способност, ако имате намерение да изпращате изображенията към смарт устройство чрез Wi-Fi. Причината е, че колкото по-голям е размерът на файла, толкова повече време е необходимо за прехвърлянето му от фотоапарата към устройството, затова е препоръчително да използвате формат JPG вместо NEF. Освен това с настройката JPG fine/large ще се получат по-големи фалове, отколкото ако изберете JPG basic/medium или small. Ако снимате изображения, които ще бъдат показвани само в цифров формат, можете спокойно да настроите фотоапарата да записва файлове с по-малък размер.

Онези, които искат да снимат с по-висока разделителна способност, предлагана от фотоапарата, трябва да настроят приложението така, че да изтегля само препоръчителния размер или дори по-малкия размер изображение VGA при записване на изображението с висока разделителна способност върху мултимедийната карта. Това може да се извърши чрез менюто за настройки в приложението.

Дистанционно управление

Можете да използвате смарт устройството си за дистанционно снимане. Това ще ви позволи да се включите в снимката заедно с другите обекти или дори да поставите фотоапарата на удобно място за снимане на диво животно, а вие да натиснете спусъка от точка, която е достатъчно отдалечена от животното. Най-хубавото е, че на смарт устройството виждате всъщност същото изображение като показваното от фотоапарата, което ще ви даде възможност да натиснете спусъка точно в желания момент. (Проверете в ръководството на потребителя на фотоапарата, за да разберете дали той има такава функция.)

Лесно е да споделяте неподвижни изображения с приятелите и семейството си с помощта на цифров фотоапарат Nikon с вградена функция Wi-Fi. С D-SLR фотоапарати Nikon можете да споделяте също и видео клипове.

Използване на вградената функция Wi-Fi на съвместим фотоапарат

За да използвате функцията Wi-Fi на фотоапарати Nikon, които имат вградена такава, трябва да изтеглите безплатното приложение „Wireless Mobile Utility“.

Във фотоапарата трябва да има поставена мултимедийна карта, за да имате пълен достъп до менютата за Wi-Fi.

Използване на устройство с Android™

Онези, които използват устройства с Android™, трябва да изтеглят приложението от онлайн магазина Google Play™ и да го инсталират на устройството си с Android™.

Използване на устройство Apple™

Онези, които използват устройство с iOS, трябва да изтеглят приложението от iTunes Online Store®.

Има три различни начина, по които потребителите на устройства с Android могат да ги свържат със съвместим фотоапарат и само един за потребителите на устройства с iOS.  Следните инструкции могат да се използват както от потребители на Android™, така и от потребители на iOS – свързване чрез избиране на WI-FI МРЕЖА на фотоапарата или SSID на смарт устройството. Свързването по този начин е най-бързо и лесно, тъй като връзката не е шифрована.

Потребителите на Android™ имат възможност да установяват връзка и чрез бутона за конфигуриране на WPS (Защитена настройка на Wi-Fi), ако смарт устройството им поддържа бутон за конфигуриране на WPS или WPS с въвеждане на ПИН (Защитена настройка на Wi-Fi). За постъпкови инструкции относно настройката на тези типове връзки вижте ръководството на потребителя на фотоапарата.

Вече можете да осъществявате достъп до фотоапарата от приложението. При избиране на опцията „Take Pictures Remotely“ (Снимай дистанционно) в приложението Live View (преглед в реално време) стартира автоматично, позволявайки ви да виждате на смарт устройството всичко, което се показва на фотоапарата.

Свързване на съвместимия фотоапарат със смарт устройството

1. Активирайте вградената функция Wi-Fi на фотоапарата. По-новите модели имат външен Wi-Fi бутон (при някои по-стари модели изберете Wi-Fi в менюто за настройка).

2. Отворете настройките за Wi-Fi на смарт устройството и изберете фотоапарата от списъка с мрежи, който се показва на смарт устройството. Той започва с името Nikon, последвано от низ от букви и цифри. За потребители на Android: след като установите първоначално тази мрежова връзка, устройството ви ще се свързва автоматично, когато активирате функцията Wi-Fi на фотоапарата. За потребители на iOS: трябва да изпълнявате тази стъпка всеки път когато искате да използвате безжичната функция на фотоапарата Nikon заедно със смарт устройството си.

3. Стартирайте приложението Wireless Mobile Utility на смарт устройството.

Свързване на съвместимо устройство с Android™ и фотоапарат Nikon, който поддържа NFC

Потребителите на смартфон с Android, версия 4.0 или по-висока, и на фотоапарат Nikon, който поддържа NFC, могат също да използват функцията NFC (комуникация в близко поле), за да свържат фотоапарата със смартфона и да отворят приложението.

За да направите това, просто поставете знака N на фотоапарата близо до смартфона с Android и двете устройства ще се свържат, а приложението Wireless Mobile Utility ще стартира. Вече можете да преглеждате или да правите снимки.