Първи стъпки в снимането на морски пейзажи

Морето е любим обект за снимане на фотографите от самото начало. Независимо дали снимате динамиката на вълните, или мекото движение на водата, морето е идеален фотографски обект, който придава определено настроение и драматизъм на изображенията ви. При снимане на природа и открити пространства обикновено имате минимален контрол върху елементите. В морските пейзажи обаче на практика можете да контролирате начина, по който ще изглеждат вълните в снимките ви. Важно е също да бъдете наблюдателни и търпеливи, тъй като ако изчакате точния момент, обикновено можете да получите чудесни резултати.

Nikon D810, f/6,3, 6 сек, ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

ВЗЕМЕТЕ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Когато снимате морски пейзажи, никога не забравяйте, че брегът понякога може да бъде много бурен, така че трябва да сте наясно с това, което ви заобикаля. Уверете се, че оборудването ви е добре защитено от солената вода, пясъка и атмосферните условия. Използвайте филтър, за да покривате обектива. Това ще гарантира, че обективът няма да бъде надраскан от пясъка. Преди да се отправите на приключение по бреговата ивица, изследвайте динамиката и амплитудата на приливите и отливите, тъй като промените в тях могат да се отразят на движението на водата и вълнението. Непременно проверете прогнозата за времето и внимавайте да не попаднете в бурни или ветровити условия. Ако снимате до късно вечерта, вземете си прожектор за глава или фенерче, за да намерите пътя за връщане.

СЪВЕТИ ЗА СНИМАНЕ НА МОРСКИ ПЕЙЗАЖИ

Добрата композиция може да реши съдбата на снимката. Както и при снимането на природни пейзажи, включването на интересни елементи на преден план, като скали, кей или дори отражения, може да помогне да се създаде контраст.

Не се страхувайте да си намокрите или изцапате краката. Понякога снимането от различна гледна точка или различен ъгъл може да ви даде възможност да разкажете по-завладяваща история. За да заснемете най-доброто от сцената, е препоръчително да използвате широкоъгълен обектив, като например AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED или AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED. Широкото фокусно разстояние може да помогне да се предаде усещане за внушителност и великолепие.

Има много начини за заснемане на морето. Чрез използване на различни скорости на затвора ще можете да промените повърхността на водата в снимките си. Използването на висока скорост на затвора, като например 1/500 сек, ще спре действието на стоп кадър и ще запечата могъществото на морето. За да предадете усещане за движение, използвайте бавна скорост на затвора, като например 1/2 сек, за да заснемете движението на водата. Използването на скорости на затвора от 1 секунда или по-бавни ще ви позволи да постигнете млечен или мъглив ефект. По този начин можете да създадете усещане за спокойствие и тишина в изображението.

При снимане на бреговата ивица ще искате всичко да е на фокус. Използването на диафрагма f/8 или по-малка ще позволи да задържите на фокус както предния план, така и фона.

Независимо дали снимате морския пейзаж с бавни скорости на затвора, или когато слънцето е залязло, е препоръчително винаги да монтирате фотоапарата на статив. Остротата е много важна, а стативът може да помогне за постигане на допълнителна стабилност и намаляване на вероятността от размазване на снимката. Ако разполагате статива на бреговата ивица, се уверете, че сте го поставили здраво на земята, тъй като идващите към него вълни могат да го отместят или съборят. След като направите снимката, винаги проверявайте дали случайно не се е получило размазване.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ФИЛТРИ

Освен че филтрите могат да помогнат да се защити предният елемент на обектива, те могат също и да подобрят качеството на изображенията.

За снимане на природни и морски пейзажи двата най-често използвани типа филтри са градиентен филтър с неутрална плътност (GND) и филтър с неутрална плътност (ND). GND филтрите обикновено се използват в ситуации с висок контраст, като например когато небето е много по-ярко от предния план. Те помагат да се коригира разликата в светлината за постигане на балансирана експозиция. ND филтрите могат да намалят количеството светлина, постъпваща във фотоапарата, което ви позволява да зададете по-продължителна експозиция. Освен това ви дават възможност да използвате по-големи диафрагми за по-малка дълбочина на рязкост.

Няма един определен начин за заснемане на морски пейзажи. Експериментирайте с композицията, настройките и просто оставете момента да се появи пред вас.