Този конкурс вече приключи

Награда „Environmental Photographer of the Year“

Nikon, WaterBear и CIWEM стартираха търсенето на победителя в Environmental Photographer of the Year 2021. Сега за 14-ти път този ежегоден конкурс осигурява международна платформа за повишаване на осведомеността относно екологичните проблеми, които излагат нашата планета на риск. Наградата се дава в чест на способността на човечеството да оцелява, да прави иновации и показва изображения, които ни карат да се замислим и които насочват вниманието към нашето въздействие върху природата.

Приемането на творби за наградата „Environmental Photographer of the Year 2021“ вече приключи. Всички победители ще бъдат обявени на COP26 през ноември 2021 г.

Представяме тазгодишната комисия на наградените съдии

Британският фотограф Опе Одуеюнгбо (Ope Odueyungbo), норвежката фотографка Лина Кайзер (Lina Kayser), британският фотограф Алфи Боуен (Alfie Bowen), фотографът на The New York Times и носителят на наградата Пулицър в категорията за художествена фотография Джош Ханер (Josh Haner), дизайнерът Маркийз Стилуел (Marquise Stillwell), активистката по климатична справедливост Франсис Фокс (Frances Fox), директорът на ICCCAD Салеемул Хъг (Saleemul Huq), фотографът Бен Мур (Ben Moore), строителната инженерка Диана Абруноза (Diana Abrunhosa) и изпълнителният директор на CIWEM Тери Фулър (Terry Fuller) ще прегледат и подберат печелившите снимки.

Алфи Боуен, Z Creator

Алфи е награждаван британски фотограф с аутизъм. Художествената му визия се формира от педантичното му внимание към детайлите и непоколебимата решителност да докаже, че хората грешат. Когато връстниците му се отчуждават от него, Алфи открива афинитета си към животните, които са били негов пътеводител през най-мрачните му моменти. Като дете той търси утеха в списанията и документалните филми за дивата природа, а сега като възрастен работата му е показвана по BBC Earth и е оценена високо от известни личности, включително сър Дейвид Атънбъро (Sir David Attenborough), Вдъхновяващата история на Алфи включва работата му в благотворителни организации за повишаване на осведомеността относно дивата природа и аутизма. От 2021 г. Алфи вече е един от членовете на творческата общност на Nikon Z.

Лина Кайзер, Z Creator

Лина е норвежка фотографка от Доврефиел, Норвегия. Тя е специалист по снимане на студени и отдалечени места на север, както и на крехкия арктически живот. В допълнение към самостоятелните ѝ фотопроекти Лина организира семинари по фотография в Норвегия и в чужбина, включително корабни експедиции до Свалбард. Със силна страст към дивата природа в Скандинавия и Арктика Лина използва социалните медии, за да сподели своите перспективи. Лина работи в партньорство с Nikon от 2017 г. и вече е член на творческата общност на Nikon Z.

Бен Мур, Z Creator

Бен Мур е самоук комерсиален фотограф, специализиран във въздушна, архитектурна и градска фотография. Неговият стил е леко мрачен, но изчистен и със земни тонове. Той обича да използва линии в изображенията си с подчертан визуален ефект, който шокира и вълнува публиката му. Бен работи с Nikon от август 2020 г. като член на творческата общност на Nikon Z.

Франсис Фокс, млада активистка за климатична справедливост

Франсис е млада активистка за климатична справедливост и основателка, британска режисьорка и международен творец/говорителка и координаторка по обществена работа за Climate Live. Climate Live продуцира глобални концерти, използващи силата на музиката за ангажиране, образоване и овластяване на хората за климатичното движение. Франсис е и координатор на фестивали за UK Student Climate Network и помага за организирането на международни кампании с Fridays For Future. Франсис представлява британски стачкуващи ученици, когато се изправя на същата сцена като Грета Тунберг в Бристъл, за да говори пред тълпата от 30 000 души, изискващи действия от правителството и бизнеса по отношение на изменението на климата.

Опе Одуеюнгбо, фотограф

След като избира фотографията на 16-годишна възраст, стилът и работата на Опе се променят през годините, преминавайки през всички видове фотография, но винаги е има по-специално отношение към уличната фотография, портретирането и архитектурата. Работата на Опе е публикувана от Trope в книгата „Parallel Lines“ от 2019 г., първата му самостоятелна книга, и том 2 на серията „Emerging Photographers“ на Trope, нов сборник, в който са представени творбите на млади и наскоро появили се фотографи от цял свят. Изображенията на Опе са изследване в контраст, представяйки двойственост на перспективата, което се вижда в неговата професионална и лична работа: екстровертно срещу интровертно, градско/архитектурно срещу лично/семейно. Опе се стреми да привлече вниманието на зрителите си, като прави обикновеното необикновено, чрез използването на водещи линии, мрежи и геометрични модели и експериментирането си с разстояния и гледни точки.

Диана Абруноза, строителна инженерка

Диана е строителна инженерка в екипа за водите в ARUP и акредитиран член на CIWEM. Диана винаги е била вдъхновена от приспособимостта на водата, устойчивостта и това как градовете могат да се адаптират, за да приемат своята среда и да помогнат за справяне с изменението на климата. Тя има активна роля като посланик на STEM, участвайки в няколко училищни програми за повишаване на осведомеността относно принципите на устойчивост.

Тери Фулър, главен изпълнителен директор на CIWEM

Тери има над 30 години опит като мениджър по водите и околната среда и е ръководил мащабни проекти в някои от най-красивите и предизвикателни места по света. Той е запален по идеята за постигане на свят с нулев въглерод и признава, че постигането на тази цел до 2050 г. в страната няма да предотврати прогнозираното катастрофално глобално затопляне при настоящите тенденции. Преди да посвети изцяло работата си на CIWEM, Тери е бил и остава активен член.

Маркийз Стилуел, дизайнер

С практика от цели две десетилетия пътуването на Маркийз Стилуел започва с любопитство към хора и места, което по-късно се превръща в страст към проектиране на системи, които правят всички среди по-добри за всеки. През 2009 г. Маркийз основава Openbox – студио за дизайн и изследвания, базирано в Ню Йорк, което работи на пресечната точка на хора и системи. Маркийз Стилуел е дизайнер и катализатор за изграждане на общности в дизайна, изкуството и културата. Маркийз също е член на High Line Advisory Committee и сътрудник в Urban Design Forum.

Джош Ханер, фотограф

Джош е щатен фотограф и старши редактор за фототехника в The New York Times. Той е удостоен с наградата Пулицър за 2014 г. за художествена фотография и е прекарал последните седем години, работейки по целия свят, за да документира належащите и широкообхватни реалности на изменението на климата. Във видео клипове с дрон и неподвижни снимки от земята той изследва последиците, пред които е изправен затоплящият се свят. Неговата фотография и видеожурналистика са удостоени с награди от „World Press Photo“, „Pictures of the Year International“ и Националната асоциация на фотографите от пресата.

Салеемул Хъг, директор на ICCCAD

Салеемул Хъг е директор на Международния център за изменение на климата и развитието (ICCCAD) в Бангладеш и е експерт по връзките между изменението на климата и устойчивото развитие, особено от гледна точка на развиващите се страни. Той е водещ автор на главата за адаптиране и устойчиво развитие в третия доклад за оценка на Междуправителствената група за изменение на климата (IPCC) и на главата за адаптиране и смекчаване в четвъртия доклад за оценка на IPCC.

Категории на конкурса

Environmental Photographer of the Year подкрепя неотложните призиви за действие в Целите на ООН за устойчиво развитие, признавайки сложния взаимосвързан характер на развитието, намаляването на бедността, равенството, сигурността и действията по климата и безпрецедентните усилия от всички сектори на обществото, необходими за решаване на определящите проблеми на нашето време.

Environmental Photographer of the Year

Най-голямата награда ще бъде присъдена на единично изображение, което разширява разбирането на хората за причините и последиците от промените в околната среда и социалното неравенство, акцентира върху решения за климатичните и екологични спешни ситуации и ни вдъхновява да живеем устойчиво.

Фотографът победител ще получи:

  • Парична награда от 10 000 бр. лири и сертификат за нея
  • Разпространение на творбата и интервю в списание „Environment“ на CIWEM
  • Профил в платформата WaterBear
  • Статия в уеб сайта на Nikon Europe
  • и още

Young Environmental Photographer of the Year

В партньорство с Nikon, тази награда демонстрира най-доброто във фотографията, посветена на околната среда чрез обектива на млади фотографи на възраст под 21 години.

Фотографът победител ще получи:

  • Фотоапарат Nikon Z + 3 обектива от Nikon
  • Профил в платформата WaterBear
  • Статия в уеб сайта на Nikon Europe
  • Интервю в списание „Environment“ на CIWEM
  • и още
Допълнителни награди и възможности за статии се дават в следните категории:

Награда от фондация Resilient (The Resilient Award)

С помощта на фондация Resilient тази категория демонстрира въздействието на разказването на истории чрез фотография. Наградата ще бъде връчена на единично изображение, съдържащо завладяващ разказ, който възпитава, разпространява надеждата и вдъхновява за действие.

Фондацията Resilient е създадена като реакция на липсата на действия във връзка с бързо променящия се климат. Фондацията внася силата на вдъхновяващото разказване на истории в най-критичните проблеми на нашето време.

Околната среда на бъдещето (Environments of the Future)

Тази награда описва промените в околната среда, причинени от въздействието на човечеството, и повдига завесата към нашето бъдеще. Снимките ще демонстрират устойчивостта на хората и околната среда, изправени пред несгоди и пред предизвикателствата на унищожаването на околната среда, енергийната сигурност и опазването на нашите природни ресурси.

Устойчиви градове (Sustainable Cities)

Тази категория насочва вниманието към нашата околна градска среда и общностите и животните, които я обитават, с интелигентни и устойчиви градове, транспорт, отпадъци и връзките между природата, обществото и инфраструктурата. Снимките ще включват екологични решения от областта на проектирането, дизайна, материалите и конструкциите.

Действия по климата (Climate action)

Тази награда изследва устойчивото екологично и икономическо развитие и демонстрира връзката на хората с природния свят и нашите действия за неговото опазване. Снимките ще подчертаят естествената и социална стойност на околната среда, достъпната чиста енергия и иновативните подходи за адаптиране и смекчаване на промените в околната среда.

Вода и сигурност (Water and Security)

Разглеждайки сложните взаимоотношения между достъпа до чиста вода и канализация, равенството между половете и сигурността, тази категория изследва непрекъснато нарастващото търсене на вода и ролята на равенството във всеки аспект на управлението на водите – от недостиг на вода до наводнения.

Изборът на хората (People's Choice)

Това е шансът на обществото да гласува за най-добрата снимка, посветена на околната среда, за 2021 г. Гласуването ще се проведе онлайн и една награда „Изборът на хората“ ще бъде връчена на фаворита на мнозинството. Победителят ще се присъедини към победителите, избрани от журито за 2021 г., и ще бъде представен на изложбата „Environmental Photographer of the Year“.

Изпратете най-добрата си творба, за да имате шанс да спечелите! Моля, посетете официалната страница „Environmental Photographer of the Year“ тук за повече подробности относно изпращането на творби.