Награда „Environmental Photographer of the Year“

Nikon, WaterBear и CIWEM стартираха търсенето на победителя в Environmental Photographer of the Year 2021. Сега за 14-ти път този ежегоден конкурс осигурява международна платформа за повишаване на осведомеността относно екологичните проблеми, които излагат нашата планета на риск. Наградата се дава в чест на способността на човечеството да оцелява, да прави иновации и показва изображения, които ни карат да се замислим и които насочват вниманието към нашето въздействие върху природата.

Участието в конкурса е безплатно за всички възрасти. Каним както професионалните фотографи, така и любителите, да представят своите най-провокативни, емоционални и завладяващи снимки, посветени на околната среда. Участниците ще се състезават за парични награди и призове в 8 категории, както и за най-голямата награда Environmental Photographer of the Year 2021.

Категории на конкурса

Environmental Photographer of the Year подкрепя неотложните призиви за действие в Целите на ООН за устойчиво развитие, признавайки сложния взаимосвързан характер на развитието, намаляването на бедността, равенството, сигурността и действията по климата и безпрецедентните усилия от всички сектори на обществото, необходими за решаване на определящите проблеми на нашето време.

Environmental Photographer of the Year

Най-голямата награда ще бъде присъдена на единично изображение, което разширява разбирането на хората за причините и последиците от промените в околната среда и социалното неравенство, акцентира върху решения за климатичните и екологични спешни ситуации и ни вдъхновява да живеем устойчиво.

Фотографът победител ще получи:

  • Парична награда от 10 000 бр. лири и сертификат за нея
  • Разпространение на творбата и интервю в списание „Environment“ на CIWEM
  • Профил в платформата WaterBear
  • Статия в уеб сайта на Nikon Europe
  • и още

Young Environmental Photographer of the Year

В партньорство с Nikon, тази награда демонстрира най-доброто във фотографията, посветена на околната среда чрез обектива на млади фотографи на възраст под 21 години.

Фотографът победител ще получи:

  • Фотоапарат Nikon Z + 3 обектива от Nikon
  • Профил в платформата WaterBear
  • Статия в уеб сайта на Nikon Europe
  • Интервю в списание „Environment“ на CIWEM
  • и още
Допълнителни награди и възможности за статии се дават в следните категории:

Награда от фондация Resilient (The Resilient Award)

С помощта на фондация Resilient тази категория демонстрира въздействието на разказването на истории чрез фотография. Наградата ще бъде връчена на единично изображение, съдържащо завладяващ разказ, който възпитава, разпространява надеждата и вдъхновява за действие.

Фондацията Resilient е създадена като реакция на липсата на действия във връзка с бързо променящия се климат. Фондацията внася силата на вдъхновяващото разказване на истории в най-критичните проблеми на нашето време.

Околната среда на бъдещето (Environments of the Future)

Тази награда описва промените в околната среда, причинени от въздействието на човечеството, и повдига завесата към нашето бъдеще. Снимките ще демонстрират устойчивостта на хората и околната среда, изправени пред несгоди и пред предизвикателствата на унищожаването на околната среда, енергийната сигурност и опазването на нашите природни ресурси.

Устойчиви градове (Sustainable Cities)

Тази категория насочва вниманието към нашата околна градска среда и общностите и животните, които я обитават, с интелигентни и устойчиви градове, транспорт, отпадъци и връзките между природата, обществото и инфраструктурата. Снимките ще включват екологични решения от областта на проектирането, дизайна, материалите и конструкциите.

Действия по климата (Climate action)

Тази награда изследва устойчивото екологично и икономическо развитие и демонстрира връзката на хората с природния свят и нашите действия за неговото опазване. Снимките ще подчертаят естествената и социална стойност на околната среда, достъпната чиста енергия и иновативните подходи за адаптиране и смекчаване на промените в околната среда.

Вода и сигурност (Water and Security)

Разглеждайки сложните взаимоотношения между достъпа до чиста вода и канализация, равенството между половете и сигурността, тази категория изследва непрекъснато нарастващото търсене на вода и ролята на равенството във всеки аспект на управлението на водите – от недостиг на вода до наводнения.

Изборът на хората (People's Choice)

Това е шансът на обществото да гласува за най-добрата снимка, посветена на околната среда, за 2021 г. Гласуването ще се проведе онлайн и една награда „Изборът на хората“ ще бъде връчена на фаворита на мнозинството. Победителят ще се присъедини към победителите, избрани от журито за 2021 г., и ще бъде представен на изложбата „Environmental Photographer of the Year“.

Изпратете най-добрата си творба, за да имате шанс да спечелите! Моля, посетете официалната страница „Environmental Photographer of the Year“ тук за повече подробности относно изпращането на творби.